Kína - Testvérvárosok

Weinan és Szeged több mint 10 éve ápol testvérvárosi kapcsolatot

Weinan és Szeged több mint 10 éve ápol testvérvárosi kapcsolatot
A Magyar Köztársaság Szeged városa és a Kínai Népköztársaság Weinan városa testvérvárosi kapcsolatot alakított ki egymással. Ezzel kapcsolatban kérdeztük Papp Tibort, az önkormányzat külügyi referensét.

- Mikorra datálódik a két város testvérvárosi kapcsolata? Főként miben mutatkozott meg az együttműködés?

weinan

- A Shaanxi tartományban lévő Weinan városával 1995-1996 években történt meg a kapcsolatfelvétel. A tartományi kormányzó nagy létszámú küldöttségében Weinan város polgármestere is helyet foglalt. Ekkor, 1996-ban kötötték meg a Csongrád-Shaanxi testvérmegyei megállapodást, és ekkor döntöttek a testvérvárosi együttműködésről is. 1999. októberében weinani politikai és üzletember delegáció látogatott Szegedre. Ekkor írták alá az együttműködési megállapodást.

2003 és 2004 májusában,  Szeged Napján, amikor hagyományosan a testvérvárosok is bemutatkoznak a látványos népi-iparművészeti kiállításon és vásáron, az úgynevezett „Hídi Vásáron” -  Weinan önálló  standdal vett részt. A standot Shaanxi tartomány Szegeden élő képviselője rendezte be.

- Mikor látogatott delegáció Szegedre, illetve Weinanba?
- Már egészen korán, 1998. évben polgármesteri és üzletember küldöttség látogatott a kínai partnervárosba. Az együttműködési aláírást követően 2004. szeptember 20-án Shaanxi tartományi küldöttséget fogadtunk a Városházán.
szeged2007. május 18-19-én Weinan küldöttség látogatott Szegedre Shaanxi tartományi küldöttséggel együtt Szeged Napja alkalmából, 2007. júniusában pedig Shaanxi tartományi kormányzó-helyettes környezetvédelmet tanulmányozó küldöttséggel látogatott Szegedre.A küldöttséget elsősorban az állattenyésztési kérdések érdekelték, ezért Hódmezővásárhelyre látogattak, ahol egy sertéstelepen ismerték meg az itthoni technológiákat.  Szeged nyitott város, és a beszélgetések során befektetési lehetőségeket tudtunk ajánlanani. 2007. októberében polgármesteri küldöttség látogatott Weinanba, ugyanakkor Shaanxi tartományi küldöttség is érkezett Szegedre. 2010. májusában Szeged Napja alkalmából ismét Weinan küldöttség látogatott Szegedre, és a Hídi Vásáron is részt vettek önálló standdal.

- Milyen terveik vannak a jövőt illetően?
- A jövőben nemcsak Weinannal, hanem Sanghajjal is együtt kívánunk működni. Ez utóbbi várossal is megindultak a kapcsolatok, és elsősorban egyetemi, kutatási területen indult el az együttműködés. A Szegedi Biológiai Kutatóközpont és a Szegedi Tudományegyetem létesített kapcsolatot sanghaji partnerrel.


MCOnet-Kovács Tünde