Kína - Testvérvárosok

Zala megye és Jiangsu Tartomány együttműködése a befektetés ösztönzésre is kiterjed

Zala megye és Jiangsu Tartomány együttműködése a befektetés ösztönzésre is kiterjed

Manninger Jenőt, a Zala Megyei Közgyűlés elnökét kérdeztük azzal kapcsolatban, hogy együttműködési megállapodást írt alá Zala megye és a kínai Jiangsu Tartomány.

- Nemrég delegációval utazott Kínába. Pontosan kik kísérték el és milyen célból?
- A hivatalos delegáció a Zala Megyei Önkormányzat vezetői mellet a VOSZ elnöki főtanácsadóját, a Zala megyei szervezet vezetőit és a Pannon Egyetem Georgikon Karának dékánját foglalta magában, Kínában pedig csatlakozott hozzánk Kuti László sanghaji magyar főkonzul, aki sokat segített a látogatás előkészítésében.

Látogatásunk célja a Jiangsu tartománnyal 2011 óta meglévő kapcsolat elmélyítése, az együttműködés konkrét területeinek meghatározása és rögzítése volt.

- Miről volt szó a találkozón? Mit tartalmaz az aláírt megállapodás?
- A korábbi megbeszélések alapján ezúttal 3 fő területre koncentráltunk:
  • a vállalati, üzleti együttműködések elősegítése a VOSZ és kínai partnerszervezete, a Nemzetközi Kereskedelmet Segítő Kínai Tanács (CCPIT) közreműködésével;
  • a mezőgazdasági ágazatot érintően technológiai, kutatási együttműködések, ehhez kapcsolódó szakember- és egyetemi diákcserék, továbbá mezőgazdasági termékkereskedelem, befektetések és az élelmiszer biztonság kérdésköre;
  • a turisztikai kapcsolatok bővítése terén a Közép-Kelet-Európa iránti élénkülő kínai érdeklődés nyomán turisztikai attrakcióink bemutatása, speciális csomagok kidolgozása termálfürdőinkre és egészségturisztikai szolgáltatásainkra alapozva, ezek megismertetése a kínai turisztikai szakemberekkel, valamint a termálkincs hasznosításával kapcsolatos zalai tapasztalatok átadása.

Manninger Jenõ, a Zala Megyei Közgyûlés elnöke Kínában

A látogatás során aláírt megállapodás rögzíti a megbeszélések során érintett 3 fő együttműködési területet, valamint meghatározza az ezekért felelős szervezeteket és a közeljövőben megvalósítandó konkrét feladatokat. Így az üzleti kapcsolatok kialakítását és fejlesztését a VOSZ Zala Megyei Szervezete, illetve annak partnere, a Nemzetközi Kereskedelmet Segítő Kínai Tanács (CCPIT) Jiangsui Altanácsa segíti majd, s az együttműködés fókuszában a befektetés ösztönzés, kereskedelem fejlesztés, valamint az európai piaci lehetőségek közös feltérképezése áll.

Mezőgazdaság terén zalai részről a Pannon Egyetem Georgikon Kara, míg kínai oldalról Jiangsu Tartomány Mezőgazdasági Hivatala és Mezőgazdaság Tudományi Akadémiája, valamint a Nanjingi Mezőgazdasági Egyetem felel majd. A kialakítandó közös programok oktató- és hallgatócserét, tudományos kutatásokat, technológiai együttműködést foglalnak magukba, valamint elősegítik a mezőgazdasági termékek kereskedelmét, befektetéseket. A megállapodás rögzíti továbbá, hogy Zala megyei mezőgazdasági vállalatokat várnak a 2013. szeptemberben tartandó Jiangsu-i Nemzetközi Mezőgazdasági Kiállításra.

 

A turisztikai kapcsolatok kialakításáért és fejlesztéséért a Zala Megyei Önkormányzat és Jiangsu Tartomány Turisztikai Hivatala felel majd, bevonva a munkába turisztikai szervezeteket és vállalkozásokat is. A közeljövő legfontosabb feladatai a piac feltárása, speciális turisztikai ajánlat-csomagok kidolgozása, termékfejlesztés, képzési együttműködés különös tekintettel a termálfürdőkre, egészségturisztikai szolgáltatásokra, rekreációra.

együttműködési megállapodást írt alá Zala megye és a kínai Jiangsu Tartomány.


- Hogyan tovább 2013-ban a kínai kapcsolatok terén?
- A megállapodás nyomán a VOSZ Zala Megyei Szervezetével együtt már dolgozunk azon, hogy a zalai vállalkozások részt tudjanak venni a tartomány Kunshan városában májusban megrendezésre  kerülő II. Nemzetközi Import Kiállításon, valamint előkészítés alatt áll egy turisztikai együttműködést megalapozó program kidolgozása a zalai fürdővárosokkal közösen, amelynek egyik célja, hogy nyár elejére elkészülhessen egy speciális ajánlat-csomag, amit tanulmányút keretében kívánunk megismertetni a tartomány idegenforgalmi szakembereivel, utazási irodáival. Emellett keressük a termálkincs hasznosításával kapcsolatos zalai tapasztalatok kínai partnerekkel való megosztásának lehetőségeit és konkrét formáit is.

Az üzleti, gazdasági kapcsolatok építése mellett a napokban eljuttattunk a zalai iskolákba egy Jiangsu tartományban meghirdetett nemzetközi rajzversenyre szóló felhívást, amelynek témája a 2014-ben Nanjingban megrendezendő II. Nyári Ifjúsági Olimpiai Játékok felvezetéseként az olimpiai eszme, a sportos, egészséges életmód rajzos formában való megjelenítése. Úgy véljük, hogy az ifjúság bevonásával a két térség között kialakított partneri kapcsolat mélyebb értelmet nyer és sikerülhet közelebb hozni egymáshoz a két kultúrát, amelyhez a Zala Megyei Önkormányzat minden tőle telhető segítséget meg kíván adni.


MCOnet-KT