Rövid hírek

Több mint 6 százalékos gazdasági növekedés Kína kitűzött célja 2021-re

Több mint 6 százalékos gazdasági növekedés Kína kitűzött célja 2021-re

Li Ko-csiang kínai miniszterelnök az Országos Népi Gyűlés éves ülésszakának megnyitóján jelentette be, hogy 2021-ben 6 százalék feletti gazdasági növekedést tűzött ki a pekingi kormány.

A miniszterelnök hangsúlyozta: Kína célja, hogy fejlődjön, hatékonyabbá, méltányosabbá, fenntarthatóvá és stabilabbá váljon a követkető 5 év során. Az ország technológiai és tudományos céljai között elmondta, hogy Kína önellátóvá akar válni.

"A 6 százalék feletti cél lehetővé teszi számunkra, hogy az összes energiát a reform, az innováció és a magas minőségű fejlődés előmozdításának szenteljük"- mondta el Li Ko- csiang miniszterelnök.

Peking a járványhelyzet miatt júniusban tartotta meg a minden év márciusában megtartott parlamenti ülésszakát. 2020-ban nem tűztek ki GDP célokat. Az elmúlt évben a világ gazdaságai közül 2,3 százalékos bővülést ért el, ami alacsonynak számít az elmúlt 10 évhez viszonyítva.

A kínai miniszterelnök elmondta, hogy Peking 11 millió új munkahelyet fog teremteni 2021-ben.

Tavaly 9 milliót terveztek, de sikerült 11,86 millió új városi munkahelyet létrehozniuk. A városok munkanélküliségi rátáját terveik szerint 5,5 százalék alatt tartanák. A fogyasztói árakat 3 % körüli árindex értékre szorítanák.

A népességöregedési problémákra pedig lépéseket tesznek a születési arány növekedéséért, valamint kitolják a nyugdíjkoshatárt is.

A haditechnikára és védelemre fordított költségvetési arányt is 6,8 százalékra növelték, mely magyar forintba átszámolva 64 billió forintnak felel meg.

BG

Forrás: Index