Kiemelt hírek

18. helyen áll a Tsinghua Egyetem a világrangsorban

18. helyen áll a Tsinghua Egyetem a világrangsorban

A Times Higher Education által közzétett világrangsorban Kína 9 egyetemmel is képviselteti magát, ami új csúcsot jelent az ország számára.

A legkiemelkedőbb eredmény azonban az, hogy most először jutott be kínai egyetem a legjobb 20 közé. A 18. helyet a Tsinghua Egyetem érdemelte ki, ezután nem sokkal, a 21. helyre a Pekingi Egyetem került.

A listán először szerepel a Fudan Egyetem, a Sanghaji Jiao Tong Egyetem és a Zhejiangi Egyetem.

Három hongkongi és egy tajvani egyetemmel együtt összesen kilenc felsőoktatási intézménnyel van jelen Kína a százas listán.

„Nagyon pozitívan alakult Kína helyzete. A 90-es évek óta figyeljük Kínát és a felsőoktatási intézményekbe irányuló befektetéseket, valamint a nemzetközi versenyképesség érdekében bevezetett reformokat. A ma közölt adatok is azt mutatják, hogy Kína most már a világ elitjéhez tartozik" – nyilatkozta a Xinhua kínai hírügynökségnek Phil Baty, a THE felsőoktatási rangsorának szerkesztője.

 

Tsinghua

18. helyen áll a Tsinghua Egyetem a világrangsorban

 

Az elmúlt évekhez képest nem sok változott a világranglista élén. A Harvard zsinórban hatodjára végzett az első helyen, és az Egyesült Államok 43 intézménnyel továbbra is uralja a listát.

Nagy-Britannia szerepel a második legtöbb egyetemmel a listán. „A felsőoktatást sok éven az angolszász nézőpont uralta, ami most már nem tartható fenn. Ázsia egyre jobb teljesítménye az egyetemi rendszerek egyértelmű növekedésének tudható be és annak, hogy a véleményformálók egyre többet tudnak az egyetemekről" – nyilatkozta a King's College London professzora, Paul Blackmore.

„Ázsia jól szerepelt. Erőteljesen teljesített Japán és Dél-Korea. Ez jó hír egész Kelet-Ázsia számára, de Kína egyértelműen kitűnik pozitív növekedési trendjével" – tette hozzá Baty.

„Ázsia teljesítménye azt mutatja, hogy komoly kormányzati befektetés irányul a felsőoktatásba a kontinensen, és az egyetemek a kutatási kapacitás erősítésére és a publikációk nemzetközi közlésére fordítják a forrásaikat" – nyilatkozta a hongkongi Lingnan Egyetem alelnöke, Joshua Mok Ka-Ho.

 

 

CRI/MCOnet