Kiemelt hírek

A kínai Államtanács Fejlesztési Kutatóközpontjának vezetőjével tárgyalt az MNB elnöke

A kínai Államtanács Fejlesztési Kutatóközpontjának vezetőjével tárgyalt az MNB elnöke

Matolcsy György a kínai Államtanács Fejlesztési Kutatóközpontjának (Development Research Center of the State Council - DRC) vezetőjével tárgyalt, a Magyar Nemzeti Bank elnöke hivatalában fogadta Ma Csien-tangot.

A találkozó során a szakmai együttműködés jövőbeni formáiról, a magyar gazdaságpolitikában 2010 után végrehajtott fiskális és monetáris politikai fordulatokról, valamint a magyar válságkezelési modellről tárgyaltak - ismertette a jegybank közleménye. Hozzátette: a kínai delegáció érdeklődését fejezte ki a magyar válságkezelési modell iránt, amely a magyar kormány és az MNB közötti partneri viszony eredményeként valósulhatott meg. A közlemény szerint az MNB elnöke a magyar-kínai diplomáciai kapcsolatok felvételének 70. évfordulója kapcsán kiemelte a két ország közötti történelmi és baráti viszonyt, bemutatta a jegybank kínai kapcsolatait, és vázolta a jövőbeni együttműködésre vonatkozó elképzeléseket.

 

A kínai Államtanács Fejlesztési Kutatóközpontjának vezetőjével tárgyalt az MNB elnöke

 

Az 1985-ben létrejött DRC közvetlenül a kínai Államtanács (vagyis a kormány) alá tartozó szervezet, szakmai tevékenysége során főként Kína aktuális gazdasági és társadalmi helyzetével foglalkozik, munkásságával hozzájárul a kormány döntés-előkészítési folyamatához. Elsősorban olyan tanulmányok készítésével és nyomon követésével foglalkozik, amelyek a kínai gazdasági és társadalmi fejlődés stratégiai és hosszú távú kérdéseire koncentrálnak. A DRC kutatásai egyebek között a kínai gazdaság és makroökonómia, iparpolitika, mezőgazdaság és vidékfejlesztés, reform és nyitás politikája, külkereskedelmi és külföldi működőtőke-áramlások, humánerőforrások, jövedelemelosztás, valamint a társadalombiztosítás területére terjednek ki.