Kiemelt hírek

A kínai szolgáltatóipar májusban növekedésnek indult

A kínai szolgáltatóipar májusban növekedésnek indult

A kínai szolgáltatóipar az élénk keresletnek köszönhetően erőteljes ütemben nőtt, bár az előző hónaphoz mérten enyhült a bővülés mértéke- derült ki a Caixin Insight Group kínai kutatóintézet és az IHS Markit londoni székhelyű pénzügyi-gazdasági adatszolgáltató közös felméréséből.

A Caixin/Markint közzétett adatai szerint a kínai szolgáltatóipar beszerzésimenedzser-indexe (BMI) májusban 55,1 pontra csökkent az előző havi 56,3 pontról. A BMI 50 feletti értéke növekedést, alatta pedig csökkenést, visszaesést jelez.

Kínai szolgáltatóipar növekedésnek indult 

Áprilishoz mérten a kereslet növekedése mérséklődött, de jó ütemben folytatódott májusban. A koronavírus járvány belföldi megfékezésének köszönhetően tovább javult a forgalom.

Miután a járvány egyes országokban újra berobbant, ezért az új exportmegrendelések állományának részindexe a csökkenést jelző tartományba csúszott vissza. Emiatt az elmúlt 4 hónapban a külföldi kereslet 3. alkalommal is leszűkült, bár csak enyhe mértékben.

A javuló tendencia miatt a kínai szolgáltatóipari vállalkozások új alkalmazottakat vettek fel. A foglalkoztatottság mértéke áprilishoz mérten növekedett.

A kínai szolgáltató szektorban működő vállalkozások arról számoltak be, hogy 11. egymást követő hónapja emelkedik a működésükkel járó kiadások, elsősorban nyersanyagok, energia, munkaerő és közlekedés árait figyelembe véve. A májusi infláció mértéke november óta a legmagasabb volt. A vállalkozások a kiadások növekedése miatt emelték áraikat.

A felmérésben résztvevő cégek aggódnak, hogy a világgazdaságnak a járványt követően mennyi időbe telik majd a helyreállás.

A feldolgozóipari és szolgáltatóipari adatokat magába foglaló kompozit beszerzésimenedzser-index az áprilisi 54,7 pontról 53,8 pontra csúszott.

Vang Csö, a Caixin vezető közgazdásza az adatok kiértékelését követően elmondta, hogy májusban a kínai vezetők 2 vezetői ülésén napirenden volt a nyersanyagárak emelkedésének kérdése és utasításokat fogalmaztak meg az ellátás és az árak stabilizálása érdekében. Szerinte az inflációs nyomás szűkíti a gazdaságpolitikai mozgásteret, mert zavarhatja a gazdaság helyreállítását. Úgy látja, hogy a nyersanyagárak emelkedése fennakadást okoz a gazdaságban, mivel néhány vállalat elkezdte a nyersanyagok felhalmozását, addig mások a nyersanyagok hiányával küzdenek.

 

BG

Forrás: MTI