Kiemelt hírek

Gondolatolvasó gyári robotot építettek Kínában

Gondolatolvasó gyári robotot építettek Kínában

Gyári robotot építettek Kínában, amely képes a gondolatolvasásra.

Egyre fontosabbá válik Kínában a robottechnológia, mivel egyre kevesebb a munkaerő, így szükség van rájuk a munkaerőhiány megoldásához.

A China Three Gorges Egyetem Intelligens Gyártási Innovációs Technológiai Központjának tudósainak állítása szerint olyan ipari robotot fejlesztettek ki, ami 96 százalékos pontossággal képes olvasni a munkatársak gondolataiban. A robot a dolgozó munkavégzése közben az agyhullámokon túl az elektromos jeleket is figyeli mozgás közben, melyből képes kitalálni, hogy mi a szándéka a másik félnek.


A robotok még nem képesek helyettesíteni az emberi munkaerőt a gyártósorokon

A robotokkal felgyorsulhat a futószalagon végzett munka, viszont nem képesek kiváltani a humán munkaerőt, mert az emberi szándék felismerésére való képességük sokszor bizonytalan és pontatlan.

A robotok fejlesztéséhez 8 önkéntest toboroztak, akik agyhullám-detektort viseltek annak felmérésére, hogy a robotok milyen pontosan képesek megbecsülni szándékukat. Ahhoz, hogy megfelelően működjön a "gondolatolvasás" az önkénteseknek erőteljesen a munkájukra kellett koncentrálniuk, viszont ez nem maradt sokáig így, mivel az ismétlődő összeszerelési munkák közben elterelődtek a gondolataik.

Ezzel szemben a karhoz tapasztott érzékelők által begyűjtött információkból egyetlen másodperc alatt kitalálta a robot, hogy mi lesz a dolgozó következő mozdulata.

Az új technológia gyári környezetben való alkalmazása még nem vezethető be, további kutatásokra van hozzá szükség.

A fejlesztés egybeesik Kína ambiciózus terveivel, hogy 2025-re a robotika innovációs központjává váljon.

 

BG

Forrás: South China Morning Post
A képek illusztrációk