Kiemelt hírek

Helikoptert és hatlábú robotot adna Kína a Mars-küldetéshez

Helikoptert és hatlábú robotot adna Kína a Mars-küldetéshez

Egyelőre kérdéses, Kína vagy az Egyesült Államok és Európa hozza el a Vörös Bolygó egy darabját elsőként a Földre.

Fokozatosan új részletek derülnek ki Kína közelgő Mars-mintahozatali küldetéséről. Az ország egy helikopterrel és hatlábú robottal egészítheti ki az expedíciót.

A Tianwen-3 Mars-misszió tudományos célkitűzéseinek vázlatát az Anhui tartomány-beli Hefei-ben megtartott Mély Űrtudományok Nemzetközi Konferencián mutatták be április végén.

A küldetés áttekintése utalásokat tartalmazott a NASA Ingenuity Mars-ához hasonló kialakítású kis helikopterre vonatkozóan, mely jelenleg is kutatja a Mars felszínét.

A Weibo kínai közösségi oldalon megosztott prezentációk egy kis helikopterszerű drónt, valamint valamilyen hatlábú robotot ábrázolnak - mindkettő mellett a Tianwen-3 mintavételével kapcsolatos információk láthatók.

A küldetés kereteiről azonban több fontos tényt árult el Liu Jizhong, a kínai Holdkutatási és Űrkutatási Programközpont igazgatója és Hou Zengqian, a Kínai Földtani Tudományos Akadémia munkatársa az előadás során.

Helikoptert és hatlábú robotot adna Kína a Mars-küldetéshez

Helikoptert és hatlábú robotot adna Kína a Mars-küldetéshez

A Weibo-n megosztott felvételek szerint Kína valamikor 2030 körül, vagy akár 2028-ban tervezi a Long March 5 rakétáinak kettős kilövését, ezzel két járműköteget küldene a Marsra. Az egyikben leszálló és kétlépcsős felszállójármű, a másikban keringő és visszatérő jármű lesz.

A leszálló/kilövő kombót úgy tervezték, hogy leérjen a Mars felszínére, majd ott akár 500 gramm anyagot összegyűjtsön és tároljon, ezt követően pedig visszainduljon az űrbe. A türelmesen keringő Mars lesz a találkozásra és a mintaátadásra váró egység, valamint a visszatérő jármű, amely tárolja a mintát a Földre való visszatéréshez.

A kétlépcsős hordozórakéta, mely nagyjából 360 kilogrammot nyom majd, egy szilárd rakéta első fokozatból és egy folyékony hajtóanyagú felső fokozatból áll, amely a keringő robotkarja segítségével találkozik és köt ki orbitális társával.

A mintákat ezután a keringő visszatérő járműre viszik át, hogy előkészítsék az indulást a Mars-pályára, illetve a Földre való visszatérést.

A bemutató felvételek alapján a küldetés felszíni mintáját fúróval és robotkarral lehet begyűjteni, így a Mars felszíne alatt 2 méterről is összeszedhetnek a talajból mintát. Az azonban nem derül ki, hogy a többlábú robot vagy a helikopter lenne a felelős a mintagyűjtésért.

A mobil mintavétel is szerepel a küldetés céljai között – a szakemberek pontokkal vázolják fel a lehetséges leszállóhelyek kritériumait, beleértve a múltbeli folyékony víz, magasság, domborzat, geológiai diverzitás bizonyítékait és a helyszín szélességi elhelyezkedését, ami optimálissá teszi a Taiwan-3 visszatérését a marsi pályára, mintákkal együtt.

Ha a küldetés a kínai 2028-as kilövési időszakon belül indul, a Taiwan-3 marsi anyaga 2031 júliusában térne vissza a Földre.

Ezzel a keleti ország megelőzné a NASA és az Európai Űrügynökség (ESA) által tervezett hasonló Mars-mintavisszaküldési küldetéshez jelenleg kitűzött ütemtervet – ők ugyanis 2033-as minta-visszaküldési dátumra készülnek. 

A legutóbbi Taiwan-3 bemutató azonban nem adta meg a korábbi Tianwen-3 kiadásokban szereplő várható indulási dátumot - ami valószínűleg arra utal, hogy Kína küldetéssel kapcsolatos várakozásai késhetnek.

B.A.