Kiemelt hírek

Ingatlan- és logisztikai befektetési lehetőségekről tartottak konferenciát

Ingatlan- és logisztikai befektetési lehetőségekről tartottak konferenciát

A Magyar-Kínai Új Befektetők Szövetsége, a China Investment Promotion Agency és Pest Megye Önkormányzata szervezésében tartottak konferenciát, melyen számos kínai vállalat vett részt, akik érdeklődnek a magyar befektetések és projektek iránt.

A konferenciát Szabó István, Pest Megye Közgyűlésének elnöke nyitotta meg, beszédében hangsúlyozta, hogy az egyik legfontosabb gazdasági eszköz az ismerettség és a tudás. Felidézte, hogy négy tartományba látogatott már el, legutóbb a kínai és a közép-európai államok együttműködésének a kiállítása okán, melyen Magyarország díszvendég volt, így Pest megye is bemutatkozhatott. Kiemelte, hogy az ott épített kapcsolatok gyümölcsét a mai napig élvezik. "Ez a legfontosabb eleme az együttműködésnek, a kölcsönös bizalom".

 

 

Szólt arról, hogy a megyei önkormányat feladata a gazdaság élénkítése, ám ők csak a keretet adják, tartalommal a befektetőnek kell megtöltenie. A kínai vállalatokkal való kapcsolatépítés fontos eszköze a CIPA-val való együttműködés, hosszú évek óta dolgoznak együtt és számtalan megállapodásban volt szerepük. "Eddig ez elsősorban tudástranszfert jelentett, most újabb szintre szeretnénk lépni, a beruházásokra" - jelentette ki Szabó István. Li Yon, a CIPA Kereskedelmi Minisztérium igazgatóhelyettese a résztvevőket köszöntve elmondta, hogy az elmúlt években szorosabbá váltak a magyar-kínai kapcsolatok és több területen vannak együttműködési lehetőségek. 

 

 

"Ez az együttműködés számos lehetőséget nyitott meg mind a kis- és közepesvállalkozások, mind a nemzetközi szintű vállalkozások számára" - hangsúlyozta, hozzátéve, hogy a kínai piac terjedelmessége külön előnyössé teszi az ázsiai országot az együttműködésre. Elmondta, hogy az infrastruktúra és a szolgáltató ipar területén van lehetőség együttműködésre, valamint nagy az igény a luxus és magas színvonalú termékek iránt. További fejlesztési területként nevezte meg a turizmust, a kereskedelmet, a kommunikációt és a közlekedést, míg az oktatást és a szolgáltató ipar virágzik. "A CIPA és Kína is kiemelten támogatja a nemzetközi cégeket és nemzetközi együttműködéseket, Magyarország pedig nagyon fontos pont" - fogalmazott Li Yon.

 

 

Xu Dansong, a CIPA európai irodák vezetője megnyitó beszédében hangsúlyozta, hogy az utóbbi évek során rohamosan megnőtt a kínai vállalatok külső befektetéseinek száma, az Egy övezet, egy út kezdeményezés pedig együttműködési stratégiák fő elemévé vált. A kínai kormány nem csak saját modern szolgáltatási ágazatainak fejlesztését tartja fontosnak, hanem a közép-kelet-európai országokkal, különösen Magyarországgal kapcsolatban virágzó képet alkot - hangoztatta Xu Dansong hozzátéve, a konferencia célja, hogy a két ország részletesebben megismerje az adott modern szolgáltatási ipar fejlesztésének környezetét. Reményét fejezte ki, hogy a fórum a jövőbeli együttműködés alapköveként szolgál majd.

 

/T.D.