Kiemelt hírek

Kína csillagközi űrmissziót tervez a naprendszer peremére

Kína csillagközi űrmissziót tervez a naprendszer peremére

Kína két űrszondát tervez eljuttatni a Naprendszer peremére- jelentette be a Kínai Nemzeti Űrügynökség.

A kínai holdmisszió programmenedzsere, Vu Vejzsen osztotta meg az információkat, mely szerint Kína fő céljának tartja, hogy 2049-ig, a nemzeti űrügynökség 100. évfordulóján elérjenek a Naprendszer legtávolabbi részéhez.

A célok eléréséhez a következő 3 évben olyan infrastruktúrát és technológiát kell kifejleszteniük, amivel képesek lesznek egy masszív és ellenálló szondát  kilőni a világűrbe.

Abban az esetben, ha Kína törekvései megvalósulnak, az Egyesült Államok után a világon a második nemzet lesz, akik elhagyták a Naprendszert. 

Kína űrkutatási fejlesztéseit bizonyítja, hogy 2019-ben elsőként juttattak el egy űrszondát a Holdnak a Földtől távol eső részére.


Marsról képek

 

2021 februárjában a Tianven-1- kínai űrszonda videófelvételeket küldött a Marsról. Májusban vagy júniusban a bolygón landol a szonda marsjárója, hogy 3 hónapon keresztül vizsgálódjon a felszínén, ahol a Mars légkörét, talaját vizsgálja és képeket fog készíteni a felszín feltérképezéséhez.

Kína saját, állandó űrbázist tervez a világűrbe, melyhez 11 missziót kell teljesíteni. 2020 év végéig felküldik az első háromtagú űrhajócsoportot, ami 6 hónapig fog ott tartózkodni.

A kínai holdkutatási program egyik szakértője bejelentette, hogy 2024-ben a Csang'o-6 űrszondát akarják felküldeni az űrbe, hogy a Hold túlsó oldalán a Déli-sark-Aitken-medencében gyűjtsön talajmintákat.

A kínai űrkutatási programnak fontos elemei a Csang'o szondák. Egy olyan szonda is szerepel köztük, amelynek feladata előkészíteni egy robotrover leszállását a Marson.

A Kínai űrkutatás segíthet fényt deríteni az univerzum és galaxisok keletkezése kapcsán eddig ismeretlen részleteket.

BG

Forrás: Liner, Vezess