Kiemelt hírek

Kína kereskedelmi nagyhatalmi pozíciója tovább erősödik

Kína kereskedelmi nagyhatalmi pozíciója tovább erősödik

Gao Hucheng kínai kereskedelmi miniszter nyilatkozatában kifejtette, Kína  kereskedelmi nagyhatalmi pozíciója tovább erősödik, valamint alapvető egyensúlyt teremtett a kétirányú befektetésekben. 

 

Gao az országos kereskedelmi munkaülésen kifejtette, hogy a 12. ötéves terv időszakában Kína áruexport-növekedésének éves átlaga 6,5% volt, ami 2010-ben 10,4%-át tette ki a globális áruexport összvolumenének, de 2015-ben ez a szám 13,2%-ra növekedett. A szolgáltatáskereskedelem átlagosan 13,6%-os növekedést ért el, amivel a világon a második helyén áll Kína.

 

Gao Hucheng, Kína, gazdaság

Kína kereskedelmi nagyhatalmi pozíciója tovább erősödik


Gao szerint Kína kétirányú befektetései alapvetően kiegyensúlyozottak. 2015-ben a külföldi közvetlen beruházásokra (beleértve a pénzügyi befektetéseket) 135 milliárd dollárt, a külföldre irányuló közvetlen befektetésekre 128 milliárd dollárt terveztek. A 12. ötéves terv időszakában Kína 620 milliárd dollár külföldi tőkét használt fel, ami 30%-os növekedés a 11. ötéves időszakéhoz képest.


Gao bemutatta, hogy a kínai gazdasági diplomácia, különösen az „egy övezet, egy út" kezdeményezés végrehajtása sok győzelmet aratott. 2015 végéig Kína és a partnerországok közötti kereskedelem volumene az ország export-import összvolumenének kb. egy negyedét teszi ki. Kína több mint 50 külföldön levő gazdasági-kereskedelmi együttműködési zóna megalakításába fektetett be, és több mint 3000 építési projektet vállalt.

 

CRI/MCOnet