Kiemelt hírek

Kína megregulázza arcfelismerő technológiáját

Kína megregulázza arcfelismerő technológiáját

Fel van háborodva a keleti ország lakossága az arcfelismerő technológia túlzott alkalmazása miatt, ezért Kína lépésre szánta el magát.

Kína kibervédelmi hatósága (CAC) felügyelné az arcfelismerés használatát, már a tervezet is elkészült erre nézve. Az emberek ugyanis fel vannak háborodva a technológia túlzott alkalmazása miatt – tudatta az itcafe.hu.

A hatóság azt tervezi, ezentúl csak akkor lehessen használni az arcfelismerést, ha az indokolt és konkrét céllal történik, s ebben az esetben is csak komoly biztonsági intézkedések betartásával. Az alkalmazáshoz emellett kérni kell majd az érintettek hozzájárulását – írta az itcafe.hu.

A CAC előnyben részesíteni azokat az azonosítási technikákat, amelyek nem biometrikusak, de ugyanolyan hatékonyak.

Kína megregulázza arcfelismerő technológiáját

Kína megregulázza arcfelismerő technológiáját

A biometrikus azonosítás olyan mértékben elterjedt Kínában az utóbbi esztendőkben, hogy 2020-ban egyes helyeken még a wc-papír adagolását is arcfelismeréshez kötötték – nem kis felháborodást keltve – adta hírül az itcafe.hu.

A túlzások miatt számos helyi vezetés és kínai bíróság határozott az arcfelismerés tiltása vagy büntetése mellett.  

A CAC új tervezete tiltaná, hogy személyazonosító és képrögzítő eszközt olyan helyre telepítsenek, mint például hotelszobák, nyilvános fürdők, öltözők, wc-k – egyszóval minden olyan, ahol az emberek magánszférája sérülhet.

A közterületek ügyében is intézkedtek: közbiztonsági célból telepíthető arcfelismerő, ha ellátják a megfelelő figyelmeztetésekkel – írta meg az itcafe.hu.

B.A.