Kiemelt hírek

Kína újra bekapcsolta mesterséges napját

Kína újra bekapcsolta mesterséges napját

Kínában 2021 közepén már egyszer bekapcsolták a kísérleti fúziós erőművet, azonban decemberben újabb rekordot állítottak fel vele.

A Kínai Tudományos Akadémia által kifejlesztett mesterséges nap, hivatalos nevén Experimental Advanced Superconducting Tokamak (EAST) bekapcsolást követően képes volt 1056 másodpercig (több mint 17 percen át) 120 millió Celsius-fokos hőmérséklet megtartására.


A mesterséges nappal magasabb Celsius-fokot értek el, mint a Nap magjának hőmérséklete

A Nap magja megközelítőleg 15 millió Celsius-fokos, viszont a korábbi kísérletben az EAST-tel 160 millió Celsius fokot hoztak létre és 20 másodpercen keresztül tartották fenn.

A mesterséges nap azért olyan fontos, mert az atomerőművekhez képest fordítottan működik. A nukleáris reaktorokban nagyon nehéz atomok vannak, főleg az urán, plutónium és tórium, mint fűtőanyag kisebbre hasad szét, közben pedig energia és gamma-sugárzás keletkezik. Ezzel szemben a mesterséges napban lévő tokamakban az elemek közül a hidrogén atomjai egyesülnek héliumatomokká, aminek egyesülésével energia keletkezik.

Abban az esetben, ha a fúziós erőműveket sikerülne hasznosítani, akkor jelentős fordulat állna be az energetikában. A bíztató eredmények ellenére még nagyon sokat kell fejlődnie a technológiának.

 

BG

Forrás: 24.hu, Országút

A képek illusztrációk