Kiemelt hírek

Kínai robot feszegeti a kémiai és tiszta energia kutatások határait

Kínai robot feszegeti a kémiai és tiszta energia kutatások határait

A robotkémikus a legújabb mesterséges intelligencia (MI) segítségével támogatja a tudósokat, hogy minél nagyobb előre lepéseket tegyenek az akkumulátortechnológia és az új anyagok területén.

A robotot az Anhui tartománybeli Hefeiben található Kínai Tudományos és Technológiai Egyetem (USTC) kutatói alkották meg. A Xiaolai nevet viselő robot a világ első adatvezérelt, mindenre képes MI-kémikus robotja.


A robot mesterséges intelligencia segítségével segít a kutatóknak

Xiaolai mindent el tud végezni, amit egy laborban kell csinálni: a teszteléstől és szintézistől kezdve a vegyi anyagok vagy anyagok azonosításáig és izolálásáig.

Xiaolai nem csak parancsokat fogad el. Emberi társaihoz hasonlóan a kutatók szerint képes saját kísérleteket végezni és anyagokat feltalálni.

A robot szabadon mozoghat a laboratóriumban, és a karja képes kémcsöveket tartani vagy különböző típusú munkaállomásokon műszereket kezelni. A kutatók szerint Xiaolai képes tudományos cikkeket olvasni, új kísérleteket tervezni, mikroszkópokba nézni, sőt az eredményeket elemezni is, hogy hasznos új vegyi anyagokat hozzon

A kutatók izgatottak, mert szerintük a robot nagy segítséget nyújthat a nagyentrópiájú anyagok tanulmányozásához, ami az energiaiparban létfontosságú terület.

 

BG

Forrás: South China Morning Post

A képek illusztrációk