Kiemelt hírek

Lovakat exportálhat Magyarország Kínába

Lovakat exportálhat Magyarország Kínába

A Külgazdasági és Külügyminisztérium tájékoztatása szerint  öt milliárd forintos piac nyílt meg hazánk előtt: megindulhat ugyanis Kínába az élő ló kiszállítása Magyarországról. Ez Budai Gyula szerint új lökést adhat a magyar lovas kultúrának is.


A kínai Minőségellenőrzési és Karanténozási Hivatal döntéséről Budai Gyula, a Külgazdasági és Külügyminisztérium Oroszország Által Elrendelt Embargóból Fakadó Külgazdasági Intézkedésekért Felelős Miniszteri Biztosa számolt be. A mostani megállapodás szabályozza a karantén-eljárást, felsorolja a kiszállítást kizáró betegségeket és előírja a szükséges orvosi vizsgálatokat. A lovaknak a kiszállítás előtt és a Kínába való megérkezés után is egy hónapot karanténban kell tölteniük és ott kell átesniük a szükséges vizsgálatokon.

 

Budai Gyula, a Külgazdasági és Külügyminisztérium Oroszország Által Elrendelt Embargóból Fakadó Külgazdasági Intézkedésekért Felelős Miniszteri Biztosa

 

Budai Gyula: Lovakat exportálhat Magyarország Kínába

A sport és tenyésztési célú lovak iránti kereslet az elmúlt években folyamatosan nőtt a távol-keleti országban, hiszen évente több mint fél millió kínai lovagol rendszeresen. Míg 2007-ben évente 4.7 millió dollárt költöttek a kínaiak sport és tenyésztési célú külföldi lovakra, addig 2012-ben négyszer többet, már 20 millió dollárt. 2014. előtt, a Kínába külföldről szállított lovak 70%-a Hollandiából érkezett, de ez az arány folyamatosan csökken, mivel az elmúlt években több ország is megkapta a szállításhoz szükséges engedélyt. Tavaly az Egyesült Királyság, idén pedig hazánk is megkapta az élő lovak szállízására való lehetőséget. Budai Gyula szerint ez más iparágak számára is ajtókat nyitott meg:  a tenyésztők, a trénerek, a lószerszám és ló-felszerelést gyártó cégek, valamint a takarmány-forgalmazók is új piacra léphetnek majd Kínában.
 

 

KKM/MCOnet