Kiemelt hírek

Magyar tejszállítmányok indulhatnak Kínába

Magyar tejszállítmányok indulhatnak Kínába

A kínai kereskedelmi kamara elnökével folytatott megbeszélések után 2017 elején magyar tejszállítmányok indulhatnak Kínába, később sajt, vaj és hosszú szavatosságú ízesített joghurt szállítására is lehetőség nyílik.

A szállításokról november elején folytattak megbeszéléseket  a kínai kereskedelmi kamara elnökével. Az üzlet beindulásához még üzemi tanúsítványok szükségesek, amelyek december első heteiben érkeznek meg. A Tej Szakmaközi Szervezet és Terméktanács elnöke, Mélykuti Tibor elmondta, vízi úton szállítanának ultrapasztőrözött tejet, amelyet Kínában vízből és tejporból állítanak elő, és gyakran hamisítanak. A tehetősek ezért csak import UHT tejet vásárolnak, prémium áron.

 

tejtermelés

Külföldi szakemberek szerint Magyarországon termelik a legjobb minőségű tejet

 

Tavaly az Európai Unióban Írország után Magyarországon nőtt a legnagyobb mértékben a tejtermelés, 8 százalékkal bővült az ágazat teljesítménye. A külföldi szakemberek szerint is Magyarországon termelik a legjobb minőségű tejet, azonban Magyarországon a polcon lévő termékeknek több mint 50 százaléka importból származik. Az elmúlt két évben a magyar tejtermelőket az állami támogatás tartotta életben,  2015-ben 49 milliárd, 2016-ban 63,5 milliárd forint támogatást nyújtott az állam.

 

 

/T.D.