Kiemelt hírek

Megelőzheti Kína Amerikát – több kutatás zajlik náluk a mesterséges intelligencia terén

Megelőzheti Kína Amerikát – több kutatás zajlik náluk a mesterséges intelligencia terén

Figyelemreméltó dologra mutatott rá a Nikkei japán gazdasági lap a közelmúltban: a kínaiak előrébb járnak a mesterséges intelligencia-kutatások terén, mint az USA.

Többet foglalkoznak vele és jobb kutatásokat végeznek a mesterséges intelligencia terén a kínaiak, mint az amerikaiak – írta meg a napokban a Nikkei japán gazdasági lap.

Szám szerint bemutatta, hogy Kína a mennyiség és a minőség terén is messze felülmúlja mostanra az Egyesült Államokat.

A legnagyobb 10 mesterséges intelligencia-kutató vállalat közé tartozik az ország három cégóriása, a a Tencent Holdings, az Alibaba Group Holding és a Huawei Technologies - pozíciójuk megszilárdulása, erősödése pedig folyamatos.

Korábban Amerika volt a kiemelkedő ezen a téren, s annak ellenére, hogy Washington állandóan szigorított exportkorlátozásain – épp azért, hogy a kínai fejlesztéseket lelassítsa -, a keleti ország a jelek szerint így is képes felülkerekedni rajtuk.

Különös figyelmet érdemel, hogy a kínai kutatások nagy része már nem is elméleti, hanem valódi alkalmazás – mutatott rá a Nikkei.

Megelőzheti Kína Amerikát – több kutatás zajlik náluk a mesterséges intelligencia terén

Az elmúlt 10 esztendőben általában is több tanulmányt jelentettek meg a kínaiak a mesterséges intelligencia terén, mint az amerikaiak. A japán lap azonban összefogott az Elsevier kiadóval, s szűrést végeztek nagyjából 800 kulcsszó használatával – a cél az volt, hogy megtudják, vajon 2012 óta mennyi és milyen MI-témájú tudományos írás, publikáció, konferencia-előadás látott napvilágot.

A számok alapján Kína 2012-ben „csupán” 25 ezer publikációt közölt az Elsevier lapjaiban, 2021-re azonban már megközelítőleg 135 ezret. A 2021-es évben komoly előnyt szereztek, a 43 ezer tanulmánnyal dupla annyit jelentettek meg, mint az USA.

Sokat is hivatkoznak rájuk, 2019 óta egyre inkább. Az elemzés ugyanis azt is kiderítette, hány cikk jelent meg, amelyet más mesterséges intelligenciával kapcsolatos publikációk minimum 10 százaléka idézett. 2021-ben Kínát 70 százalékkal több cikkben idézték, mint az amerikaiakat.

Az Egyesült Államok is komolyan veszi a versenyt – már 2016 óta van saját MI-stratégiája -, azonban a jelek szerint a mesterséges intelligencia és egyéb csúcstechnológiák tekintetében nem halad olyan nagy lendülettel a kutatás és a fejlesztés.

Természetesen a helyzet változhat, nem szabad figyelmen kívül hagyni, hogy az elmúlt 10 évben csak amerikai techcégek álltak a mesterséges intelligencia-kutatásban érdekelt vállalatok rangsorának élén, ezek az Alphabet, a Microsoft és az IBM.

A legsűrűbben idézett publikációkat megjelentető 10 szervezet között 6 amerikai vállalat volt 2021-ben.

Ellenben a többi négy helyen csak kínai cégek szerepelnek, a fent már említettekkel együtt a State Grid Corporation of China is bekerült ide, amely bár állami áramelosztó vállalat, Kína egyik legkomolyabb MI-kutatóbázisát működteti. Az idézettség tekintetében a Baidu a tizenegyedik.

Mindez azt mutatja, hogy a keleti ország egyértelműen jó úton halad afelé, hogy 2030-ra valóban a világ elsőszámú mesterséges intelligencia-innovációs központja lehessen.

B.A.