Kiemelt hírek

Orbán Viktor Pekingben aláírta az államkötvény-kibocsátási megállapodást

Orbán Viktor Pekingben aláírta az államkötvény-kibocsátási megállapodást

A Magyarország és Kína közötti államkötvény-kibocsátási megállapodásról szóló egyezményt Orbán Viktor miniszterelnök és Tian Guoli, a Bank of China elnöke írta alá Pekingben.Az eseményen továbbá jelen volt Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter valamint Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter is.

 

A közép-kelet európai régióban elsőként Magyarország bocsát ki kínai valutában jegyzett államkötvényt. A kibocsátás a várakozások szerint elősegíti majd azt a törekvést, hogy Magyarország bővítse ázsiai befektetői körét.

 

 Bank of China, Államkötvény, Orbán Viktor

Orbán Viktor Pekingben aláírta az államkötvény-kibocsátási megállapodást

 

Varga Mihály fontos mérföldkőnek nevezte a szándéknyilatkozat megszületését, mivel a közép-kelet európai régióban elsőként Magyarország bocsát ki renminbi-államkötvényt. Varga Mihály a megállapodást a magyar gazdaságba, stabil növekedésébe vetett bizalom bizonyítékaként értékelte.

 

Az egyezmény különös jelentősége abban rejlik, hogy megteremti annak a lehetőségét, hogy magyar és kelet-európai vállalkozások, valamint pénzügyi intézmények hitelt vehessenek fel a kínai tőkepiacon és ezáltal elősegítsék befektetési tevékenységüket. A megállapodás értelmében Magyarország a kínai partnerrel közösen készít elő egy renminbi-kötvénykibocsátást.

 

A kötvénykibocsátási folyamat előkészítésében hazánkat a nemzetgazdasági miniszter képviseli, míg annak előkészítésével az Államadósság Kezelő Központ Zrt-t, valamint a Bank of China-t bízza meg – áll a ma aláírt megállapodásban.

 

NGM/MCOnet