Kiemelt hírek

Palkovics: a kínai elitegyetem tudásközponttá teheti Magyarországot

Palkovics: a kínai elitegyetem tudásközponttá teheti Magyarországot

Palkovics László innovációs és technológiai miniszter Hszü Ning-senggel, a Fudan Egyetem elnökével egyetértési nyilatkozatot írt alá Sanghajban. A dokumentumban a felek megerősítik közös érdekeltségüket az intézmény budapesti campusának létrehozásában.

Az Innovációs és Technológiai Minisztérium közleménye ismerteti: a Fudan Egyetem a világ 40. legjobb egyeteme a tekintélyes nemzetközi rangsor, a QS World University Ranking szerint. A sanghaji központú intézmény több mint 4500 oktatója több mint 30 ezer hallgatót tanít. Az egyetem kimagasló kutatási teljesítménnyel büszkélkedhet. A Kínában közvetlen minisztériumi irányítás alá tartozó egyetemek egyikének sincs még külföldi campusa. A magyarországi campus megalapítását a kínai kormány a kétoldalú együttműködések kiemelt projektjeként kezeli. A kezdeményezés egyformán illeszkedik a keleti nyitás politikájához, a kínai "Egy övezet, egy út" programhoz, és a két ország között idén novemberben megújított kulturális, tudományos és oktatási egyezmény céljaihoz. Az egyetemközi kapcsolatok elmélyítéséhez jó alapul szolgál, hogy már jelenleg is több mint 2300 kínai állampolgár tanul a magyarországi felsőoktatásban.

 

Palkovics: a kínai elitegyetem tudásközponttá teheti Magyarországot

 

A Fudan Egyetem fővárosi campusa támogathatja a hazai felsőoktatási rendszer minőségi képzési infrastruktúrájának felépítését, a magyar egyetemek oktatási színvonalának növelését. A hallgatók számára nemzetközi szinten versenyképes tudásanyagot biztosíthat, amelyet a magyar gazdaságban kamatoztatva hozzájárulhatnak a fenntartható növekedéshez. Palkovics László innovációs és technológiai miniszter elmondta: "Magyarország az egyetemi együttműködésnek köszönhetően regionális tudásközponttá válhat. A világ legszűkebb élvonalába tartozó Fudan hazai szerepvállalása, a neves külföldi professzorok megjelenése felgyorsítja a magyar felsőoktatás megkezdett nemzetköziesítését. A tervezett campusnyitás előmozdíthatja a további kínai beruházásokat, és különösen a kínai vállalatok kutatás-fejlesztési központjainak letelepedését Magyarországon."