Kiemelt hírek

Reformokkal építik a digitális Kínát

Reformokkal építik a digitális Kínát

Határozott lépéseket tesz Kína az adatelemek piacorientált elosztásával kapcsolatos reformok megerősítése, illetve a digitális infrastruktúra kiépítésének felgyorsítása érdekében.

Reformokat hoz a keleti ország: Kína szilárd lépéseket tesz az adatelemek piacorientált elosztásával kapcsolatos reformok megerősítéséért, valamint a digitális infrastruktúra kiépítésének felgyorsítása érdekében - beleértve az ipari internetet és a számítástechnikai hálózatokat a „digitális Kína” felépítését célzó szélesebb törekvés részeként – közölte az ország legfőbb adatkezelési szabályozó hatósága.

Több erőfeszítést kell tenniük az adatok tulajdonjogi rendszerének létrehozására és fejlesztésére, az adatok megfelelő módon történő hatékony forgalmát és kereskedelmét elősegítő politikák kialakítására, valamint a bevételelosztási rendszer és a adatbiztonsági irányítási rendszer megteremtésére – mondta el Liu Liehong, az Országos Adatkezelő vezetője.

Hozzátette: Kína felgyorsítja az adatbiztonsági technológiák kutatását, erősíti az iparágak digitális, intelligens és zöld átalakulását, illetve a nemzetközi együttműködést a digitális gazdaság területén. Emellett folyamatosan optimalizálja a határokon átnyúló adatáramlásra vonatkozó szabályozást.

Reformokkal építik a digitális Kínát

Reformokkal építik a digitális Kínát

Előtérben az adatelemek

Liu a hetedik Digital China Summit sajtótájékoztatóján beszélt minderről, melyre a tervek szerint május 24. és 25. között Fucsouban, Fujian tartományban kerül sor.

A vezetés iránymutatást adott ki az adatelemek alkalmazási forgatókönyveinek több területen való kiterjesztésére, új növekedési hajtóerők előmozdítására, valamint új iparágak és új üzleti modellek létrehozására. További erőfeszítéseket tesznek az adatelemek felhasználásának és fejlesztésének előmozdítására – jegyezte meg Liu Liehong.

Az adatelemek értékének felszabadításának, illetve az új minőségi termelőerők kialakításának témájával a csúcstalálkozón az adatok multiplikátorhatásának teljes körű érvényesülése, valamint a digitális infrastruktúra és adatforrás-rendszerek kiépítése lesz a középpontban.

Kína 2023-ban dolgozott ki egy tervet az ország digitális fejlesztésének általános felépítésére és ígéretet tett arra, hogy 2025-ig jelentős előrelépést tesz a digitális Kína felépítéséért.

A szervezetet már tavaly felállították

A 2023 októberében felavatott National Data Administration feladata az adatokkal kapcsolatos alapvető intézmények fejlesztésének előmozdítása, az adatforrások integrációjának, megosztásának, fejlesztésének és alkalmazásának koordinálása, valamint a digitális Kína tervezésének és kiépítésének előmozdítása, amely magában foglalja digitális gazdaságot és társadalmat.

Liu ezen felül erőfeszítéseket sürget a nemzeti számítástechnikai hálózat és az adatforgalmi infrastruktúra létrehozásának felgyorsítására is.

Lin Wenbin, Fujian tartomány alelnöke megjegyezte, hogy a digitális technológiák széles körben alkalmazhatók a tartomány különböző iparágaiban.

B.A.