Kiemelt hírek

Sikeresen célba ért az első hússzállítmány

Sikeresen célba ért az első hússzállítmány

Sikeresen megérkezett Kínába az első európai uniós marhahússzállítmány Magyarországról, a konténert csütörtökön ünnepélyesen fogadták a sanghaji kikötőben, a fogadáson jelen voltak a sanghaji városvezetők, a vámhivatal és a karantén hivatal illetékesei, valamint a vevő, a Greenland kínai óriáscég alelnöke.

„Láthattuk, hogy az áru professzionális csomagolásban érkezett, a szakemberek pedig meggyőződhettek róla, hogy kiváló, prémium minőség”- mondta el az államtitkár.

 

Egyelőre három magyar vállalat kapott jogot a kínai hatóságoktól marhahús exportjára, a mostani szállítmányt a Magyar Nemzeti Kereskedőház (MNKH) vásárolta fel és értékesítette.

 

Az államtitkár tájékoztatott arról is, hogy kinntartózkodása alatt megnyílt a ningpói magyar kereskedőház. A képviselet egy százéves, felújított történelmi épületében kapott helyet, vezetője Vang Hung-jü, magyarul beszélő, tapasztalt kínai üzletember.

 

Keleti nyitás, húsexport, Kína

Sikeresen célba ért az első hússzállítmány

 

Szabó László elmondta, hogy megbeszélései során szóba került az  Egy övezet-egy út kínai kezdeményezés. Tapasztalatai szerint mindenütt ismerik a programhoz kapcsolódó, első, határokon átnyúló projektet, a Budapest-Belgrád vasútvonal felújításának tervét. A számos, már megvalósult kínai-magyar együttműködés érezhetően bizalmat ébreszt a kínai üzletemberekben - jegyezte meg.

 

Kitért arra is, hogy a korábbi szándéknyilatkozatnak megfelelően szeretnék, ha minél előbb elindulna egy teheráruforgalmat bonyolító légi járat Ningpóból Budapestre. A kormányzati szándék megvan, már csak a vállalkozó légitársaságot kell megtalálni hozzá - fűzte hozzá.

 

Szabó László kétnapos kínai látogatása során megnyitott egy magyar bemutatótermet is a Ningpo és Sanghaj közötti Pinghuban épülő Imporium City nevű kereskedelmi, szórakoztató és lakókomplexumban. A 72 hektáron elterülő negyed kereskedelmi egységeibe öt kontinens több mint száz országából érkeznek árucikkek. A több milliárdos kínai megavállalkozás saját elosztóhálózattal is rendelkezik.

 

MTI/MCOnet