Kiemelt hírek

Szijjártó Péter Wang Yi-vel tárgyalt

Szijjártó Péter Wang Yi-vel tárgyalt

Szijjártó Péter miniszter az ulánbátori Ázsia-Európa csúcstalálkozón (ASEM) való részvétele után így nyilatkozott: Ugrásszerűen fejlődik a magyar-kínai együttműködés.

Szijjártó Péter Wang Yi kínai külügyminiszterrel is tárgyalt, a tárgyaláson a kínai külügyminiszter Magyarországot az egyik legfontosabb és legmegbízhatóbb közép-európai partnernek nevezte.

Külön kiemelendő, hogy tavaly Magyarország exportálta a legtöbbet a közép-európai országok közül Kínába, és 2016 első négy hónapjában a magyar export további 27,7 százalékkal növekedett. Élelmiszeripari exportunkat megdupláztuk, és a közeljövőben újabb magyar termékek kapnak kínai exportengedélyt.

 

Szijjártó Péter, Wang Yi

Szijjártó Péter Wang Yi kínai külügyminiszterrel tárgyalt

 

Kiemelkedő eredményünk továbbá, hogy a Budapest-Peking közvetlen légi járat és a 72 órás vízumkiadás eredményeként tavaly 40, idén pedig 70 százalékkal növekedett a Magyarországra látogató kínai turisták száma.

A megbeszélésen Szijjártó Péter elmondta, hogy Magyarország kormánya támogatja a piacgazdasági státus megadását Kínának, egyúttal elutasítja azt az európai uniós politikát, amely nyomást akar helyezni Kínára a dél-kínai-tengeri konfliktus ügyében. Magyarország álláspontja szerint ezt a konfliktust a régió országainak kell megoldaniuk, az Európai Unió nyomásgyakorlása csak kárt okoz.

Wang Yi külügyminiszter hivatalos kínai látogatásra hívta meg Szijjártó Pétert az év második félévére - áll a KKM közleményében.

 

KKM/MCOnet