Kiemelt hírek

Testvérvárosi együttműködés is felmerült Xining városával

Testvérvárosi együttműködés is felmerült Xining városával

A Xining-Budapest Gazdasági és Kereskedelmi Konferencián beszédet mondott Zhou Xinjian, a Kínai nagykövetség tanácsosa, Szőke Szabolcs Albertirsa polgármester helyettese, valamint Liu Jingui, Xining város Kereskedelmi Irodájának az igazgatóhelyettese.

Zhou Xinjian köszöntőjében örömét fejezte ki, hogy egyre több kínai vállalkozó érkezik Magyarországra, majd rámutatott arra, hogy a november igen sűrűnek ígérkezik a két ország közötti kapcsolatok erősítése céljából: november 27--28. között rendezik meg Budapesten 16+1 együttműködés miniszterelnöki csúcstalálkozóját, valamint több üzleti tárgyalásra is sor kerül.

 

"Magyarország a legvonzóbb ország Kína számára"

 

Kiemelte, hogy a két ország kapcsolata soha nem volt még ilyen virágzó, "Magyarország a legvonzóbb ország Kína számára". A 16+1 együttműködés keretében Magyarországon a harmadik helyen áll, a lengyelországi és csehországi együttműködés előzi meg, ugyannakor a nyáron átadott vasúti kapcsolatnak köszönhetően bővül a két ország közötti kereskedelmi forgalom, így Magyarország hamar megelőzheti Csehországot. 

 

Xining és Albertirsa testvérvárosi együttműködés lehetőségét vetette fel

 

Szőke Szabolcs, polgármester helyettes elmondta, hogy most nem csak Albertirsát képviseli, hanem saját vállalkozását is, amely 2006 óta van jelen a térségben. Felolvasva Fazekas László polgármester levelét emlékeztett rá, hogy októberben egy delegációval járt Xining városában, ahol felmerült egy testvérvárosi együttműködés. Ennek keretében egymást segítve kereshetnek partnereket, befektetési lehetőségeket, melynek köszönhetően még virágzóbb lehet a két város, valamint elősegíthetik a két ország közötti kereskedelmi kapcsolatokat.

 

A gazdasági, technológiai, humán, idegenforgalmi területeken gyümölcsözik az együttműködés

 

Liu Jingui, Xining város Kereskedelmi Irodájának igazgatóhelyettese bemutatva Xining várost hangsúlyozta: a gazdasági, technológiai, humán, idegenforgalmi területeken gyümölcsözik az együttműködés. Elmondta, hogy Xining Kínai nyári fővárosa, fontos közlekedési központ és az északi-selyem út kereskedelmi központjának számít. 33 testvérvárosi kapcsolatot alakított már ki, előnyben részesítik az ipari vállalatok bázisainak kialakítását: nyolc új iparágat építettek fel.

 

/T.D.