Kiemelt hírek

Újabb felívelő szakasz veszi kezdetét a kereskedelemben

Újabb felívelő szakasz veszi kezdetét a kereskedelemben

Elindultak az első exportvonatok Budapestről Kínába, az indítás alkalmából Mosóczi László közlekedésért felelős helyettes államtitkár hangsúlyozta:  egy újabb felívelő szakasz veszi kezdetét kereskedelmi és logisztikai kapcsolatokban.

Beszédében felhívta a figyelmet hazánk földrajzi helyzete kínálta lehetőségre, a tranzitország adta lehetőségeket a közlekedési hálózat és a logisztikai infrastruktúra fejlesztésével lehet kiaknázni. Hangsúlyozta, hogy ez különösen fontos a Távol-Kelet és Európa közötti teherfuvarozásban. Az adatokról szólva elmondta: a szállítás és raktározás tavaly több mint 277 ezer emberne kadott munkát, ez megegyezik az építőipar és az egészségügy adataival, a GDP-hez 2 ezer milliárd forinttal járult hozzá, ez az összes ágazat közül az ötödik legjelentősebb.

 

"Az alapok kedvezőek, amik eredményesen járulnak hozzá a további bővüléshez"

 

"Az alapok tehát kedvezőek, a további bővülést eredményesen alapozhatja meg a nemzetközi logisztikai szolgáltatások színvonalának növelése, amelyhez a mai vonat indítások is sikerrel járulnak hozzá." Hozzátette, hogy ez javítja a magyar export világpiaci versenyképességét is. A Kínába irányuló magyar kivitelről elmondta: a kereskedelmi forgalom megközelítette a 2,25 milliárd dollárt, "ami minden idők legjobb adata". Az idei első nyolc hónap adatai szerint újabb bővülés következhet, a sikert mutatja, hogy a Kínai Népköztársaság számára Magyarország a tizedik legfontosabb kereskedelmi partner.

 

Elindultak az első exportvonatok Budapestről Kínába

Csen Hsziang-csün, Hunan tartomány kereskedelmi hivatalának főigazgatója és Mosóczi László közlekedésért felelős helyettes államtitkár

 

Szólt a Budapest-Belgrád vasútvonalról is: a következő időszakban jelentősen megnövekedik a tehervonatok száma, és az egyik legrövidebb útvonal része a Budapest-Belgrád vasútvonal, amely magyar-kínai együttműködésben valósul meg - fogalmazott. A korszerűsítésnek köszönhetően csökken az áruszállítás ideje, nő a vagonok kapacitása - tette hozzá. "A konétervonat elindításával egy újabb felívelő szakasz veszi kezdetét kereskedelmi és logisztikai kapcsolatokban" - hangsúlyozta. Interjú keretében a két ország közötti kereskedelmi forgalomról beszélt, elmondta, hogy elsősorban a hajó az elsődleges szállítási eszköz, de egyre jelentősebb szerepet kap a vasúti teherszállítás is.

 

 

"Egyre jelentősebb szerepet kap a vasúti teherszállítás"

 

Szavai szerint egy harc indult meg az európai vasúttársaságok között, hogy az ő városaikon keresztül haladjanak át a tehervonatok. A versenybe Magyarország is beszállt: hazánk szeretne a kínai áruk kelet-közép-európai logisztkai központjává válni, ennek érdekében kínai hitelből újul meg a Budapest-Belgrád vasútvonal - fejtette ki. A Kína-Közép-Kelet-Európa csúcstalálkozó alkalmából elindított első két exportvonat egyike Ukrajnán, Oroszországon és Kazahsztánon át visz árut a távol-keleti államba, a másik vonat konténereit a görögországi Pireusz kikötőjéből hajón szállítják tovább. 

 

/T.D.