Kiemelt hírek

Újabb megállapodás született Kína és Magyarország között

Újabb megállapodás született Kína és Magyarország között

A Magyar Bankszövetség és az Ázsiai Pénzügyi Együttműködési Szövetség (AFCA) együttműködési megállapodást kötött - jelentette be Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter.

A miniszter szerint a kínai-magyar együttműködés a kölcsönös bizalomra épül, ami a pénzügyi és gazdasági kapcsolatok erősödését szolgálja. Az AFCA-t a gazdasági és pénzügyi együttműködés felgyorsítása érdekében, a kínai miniszterelnök, Li Ko-csiang javaslatára tavaly hívták életre. A szervezet elsősorban a lobális pénzügyi stabilitás érdekében kíván tevékenykedni, a legjobb gyakorlatok megosztására, a pénzügyi fogyasztóvédelem erősítésére és a bűnözők elleni fellépésre törekszik.  

 

A Magyar Bankszövetség és az Ázsiai Pénzügyi Együttműködési Szövetség (AFCA) együttműködési megállapodást kötött

A Magyar Bankszövetség és az Ázsiai Pénzügyi Együttműködési Szövetség (AFCA) együttműködési megállapodást kötött 

 

A miniszter szerint nagymértékben nyitott gazdaságként és az Európai Unión belül egyre inkább a növekedés motorjának számító régió tagországaként Magyarország érdekelt abban, hogy az együttműködés az ázsiai országgal "távlatos, hatékony és akár napi szintű is legyen". Varga Mihály kifejtette, hogy Magyarország együttműködése Kínával igen sokrétű: csatlakozott az Egy övezet ,egy út stratégiához, sikeres kötvényt bocsátott ki az offshore renminbi, majd az onshorepiacon. Lengyelország mellett Magyarország lett a tagja annak az Egyesült Királyság által vezetett országcsoportnak, amely az európai országokat fogja össze az Ázsiai Infrastrukturális és Fejlesztési Bankban.

 

 Magyarország együttműködése Kínával igen sokrétű

Megszületett a megállapodás arról is, hogy a Budapest-Belgrád vasútvonal megépüljön

 

Továbbá megszületett a megállapodás arról is, hogy a Budapest-Belgrád vasútvonal megépüljön, néhány nappal ezelőtt pedig létrejött az a kínai és közép-kelet-európai alap, amely a térségben megvalósuló közös fejlesztéseket ösztönzi. A külkereskedelem Magyarországon meghatározó szerepet játszik, idén az export meghaladja a 100 milliárd eurót, ami a 2010-es évhez képest 40 százalékkal magasabb teljesítmény jelent, valamint a közép-európai térségből Magyarország exportál a legnagyobb mértékben Kínába.

 

MTI/T.D.