Kiemelt hírek

Kína megelőzi Amerikát a robotsűrűség tekintetében

Kína megelőzi Amerikát a robotsűrűség tekintetében

Első ízben előzi meg az Egyesült Államokat Kína a Nemzetközi Robotika Szövetség jelentése szerint, amely óriási robotikai befektetéseinek köszönhető.

Komoly eredményt ért el Kína hatalmas mértékű befektetése az ipari robotikába: az ország először előzi meg az Egyesült Államokat a robotsűrűség tekintetében – áll a Nemzetközi Robotika Szövetség jelentésében.

A működő ipari robotok száma a dolgozókéhoz viszonyítva elérte 10 ezer alkalmazottra 322 egységet a feldolgozóiparban.

Ma Kína az ötödik helyen áll a robotsűrűséget illetően.

A rangsor a világ 5 legautomatizáltabb országát illetően a gyártás terén 2021-ben így alakult: Dél-Korea, Szingapúr, Japán, Németország és Kína.

Kína megelőzi Amerikát a robotsűrűség tekintetében

Kína megelőzi Amerikát a robotsűrűség tekintetében

„A robotsűrűség kulcsfontosságú mutatója az automatizálás elterjedésének a feldolgozóiparban, szerte a világon. Utóbbiban a globális robotsűrűség új átlaga 141 robotra nőtt 10 ezer alkalmazottra, ami több mint kétszerese a 6 évvel ezelőtti számnak. Kína gyors növekedése jól mutatja eddigi befektetései erejét, de még mindig sok lehetősége van az automatizálásra” – mondta Marina Bill, a Nemzetközi Robotika Szövetség elnöke.

Az elmúlt években tapasztalt nagy mennyiségű robottelepítés hatására Ázsiában az átlagos robotsűrűség 18 százalékkal emelkedett 2016 óta, 2021-ben 10 ezer alkalmazottra 156 egység jutott.

Az európai robotsűrűség 8 százalékos összetett éves növekedési ütemben nőtt ugyanebben az időszakban, elérve a 129 egységet. Amerikában ez 117 robot volt – vagyis plusz 8 százalékot mutatptt az éves növekedési ütem (CAGR).

Kína messze a leggyorsabban növekvő robotpiac a világon. Az országban évente telepítik a legtöbbet, és 2016 óta minden esztendőben itt van a legnagyobb működő robotállomány.

B.A.