Kína - hírek

Kína európai gazdaságpolitikai céljainak platformja lehet Magyarország

Kína európai gazdaságpolitikai céljainak platformja lehet Magyarország

Elsősorban a logisztika, a technológia transzfer, az innováció és az egészségügy területén alakulhat ki együttműködés Kína és Magyarország között, de egy kínai pénzügyi központ létrehozására is jó lehetőségeink vannak. Ma már mindenki Kínáról beszél – hangsúlyozta Pető Ernő, a ChinaCham Magyar Kínai Gazdasági Kamara elnöke az első kínai-magyar befektetői konferencián, 2015. november 30-án.

Ma már mindenki Kínáról beszél, bizonyos területeken Kína már ma is a világ vezető állama – kezdte előadását Pető Ernő, majd röviden összegezte, amit Kínáról tudnunk érdemes: mind területét, mind lakosságszámát tekintve több mint százszorosa Magyarországnak, 62 nemzetiség él, 293 nyelvet beszélnek, közös nyelvük a mandarin, melyet 850 millióan beszélnek. Jellemző tehát, hogy a kínaiak 2-3 nyelvet is beszélnek, a kínai TV-ben mindent, még a híradót is feliratozzák - ismertetett néhány jellemzőt a résztvevőkkel a kamara elnöke. Pető Ernő fontosnak tartotta leszögezni a Kína múltját jellemző adatot: a kínai nyelv 3000 éves, és már ie. 1500-ból vannak írásos emlékeik.


Pető Ernő, a ChinaCham Magyar Kínai Gazdasági Kamara elnökének beszéde az I. Magyar-Kínai (ÚJ) Befektetői, Egészségügyi és Életmód Konferencián


Pető Ernő elmondta, hogy a kínai népesség egyre inkább a városokba koncentrálódik, hatalmas az ország nyersanyagigénye, az ország nagy értékét pedig ritka fémjei jelentik. Kína Európával való kereskedelmi kapcsolatait az exporttöbblet jellemzi, egyedül Németországgal kiegyensúlyozott a kereskedelmi mérleg. Pető Ernő leszögezte: hazánk geopolitikailag abban a szerencsés helyzetben van, hogy az Európába irányuló újabb kereskedelmi útvonalak átvezethetnek rajtunk. Ennek első megnyilvánulása a Budapest-Belgrád vasútvonal, melyet éppen kínai hitelből finanszíroznak.


MCOnet