Kína - Testvérvárosok

László Tamás polgármester Linyi és Budapest XV. kerületének testvérvárosi kapcsolatáról

László Tamás polgármester Linyi és Budapest XV. kerületének testvérvárosi kapcsolatáról

Zhang Shaojun, Linyi város kongresszusa állandó bizottságának elnöke és László Tamás, Budapest XV. kerületének polgármestere nemrég testvérvárosi szándéknyilatkozatot írt alá. Erről kérdeztük László Tamás polgármestert.

- A XV. kerületi önkormányzat és a kínai Linyi városa testvérvárosi együttműködésre vonatkozó szándéknyilatkozatot írt alá. Hogyan jutottak el idáig? Mikorra datálódik a két önkormányzat kapcsolata?
- Magyarország és a Kínai Népköztársaság kapcsolata a főváros XV. kerületében is hosszabb időre tekint vissza. A kerületben épült fel az ország egyik legnagyobb kínai érdekeltségű üzletközpontja, az Ázsia Center, a Budapest China Mart is és a fővárosban egyedüliként itt működik kínai- magyar kéttannyelvű iskola. Ahogy az elmúlt év őszén megtartott népszámlálás is bizonyította nagyon sok kínai él a kerületben.

Áprilisban a Budapest China Mart rendezésében került sor Linyi város III. magyarországi kiállítására és vásárára a kerületben, ahol felvetődött a kínai város és a kerület közötti gazdasági és kereskedelmi kapcsolatok fejlesztése. Ezen jövőbeli fejlesztéseknek szolgálhat alapul a két település közötti testvérvárosi kapcsolat létrejötte, ami a kulturális, oktatási, tudományos és technológiai együttműködését is elősegítheti a két városnak.

XV.kerület


A XV. kerület Képviselő-testülete fontosnak ítélve a két fél közötti kölcsönös előny, tisztelet és közös fejlődés elvén alapuló hosszú távú kapcsolat kialakítását 2012. június 5-én megtartott rendkívüli ülésén támogatásáról biztosította a Kínai Népköztársaság Linyi városa és Budapest Főváros XV. kerülete közötti testvérvárosi kapcsolat kialakítására irányuló szándéknyilatkozat kiadását. Bár a két város, a  Peking és Shanghai között elhelyezkedő Linyi és a fővárosi kerület között nagy a távolság, ez idővel csökkenhet a kialakuló testvérvárosi  kapcsolat által.

A szándéknyilatkozat két fél részéről történő ünnepélyes keretek közötti aláírására 2012. június 11-én 9.00 órától került sor a XV. kerületi Önkormányzat Dísztermében. A szándéknyilatkozatot Zhang Shaojun, Linyi város Kongresszusa Állandó Bizottságának elnöke és László Tamás polgármester, országgyűlési képviselő látta el kézjegyével. Az eseményen részt vettek a hazánkba látogató kínai delegáció tagjai is, Linyi városának elöljárói, vállalati képviselői, valamint a Budapest China Mart és a Magyar- Kínai Gazdasági Kamara képviselői is.


- Mit érdemes tudni Linyiről?
Linyi városa Kína Pekingtől délkeletre található Shandong tartományának része, mely Kína keleti partvidékén helyezkedik el.

Linyi városa immáron több mint 2400 éves múltra tekint vissza.
Lakosságát tekintve nagyjából egy Magyarországnyi ember él itt. 10 millió lakosával Linyi Kína talán legnépesebb területe mind geográfiai, mind demográfiai szempontból. Igazgatási területe 17.184 km2.

László Tamás,


Linyi gazdaságának alappillére a nagykereskedelem. Ezen szempontból Kína 3. legnagyobb forgalmú területe mintegy 5 milliárd amerikai dollárnyi éves forgalommal. Több mint 2.000 vállalkozás több mint 3.000 féle terméket állít elő a cementtől, a motorkerékpárokon át az élelmiszerig. Bár Linyi Kína harmadik legnagyobb nagykereskedelmi központja, eddig jellemzően Kína belső piacait látta el, azonban elkezdett nemzetközi kereskedelmi központtá fejlődni,  s mára már Kína egyik legdinamikusabban fejlődő kereskedővárosa, ahol 90 tematikus nagykereskedelmi központ működik, ahová naponta kb. 300.000 üzletember látogat el.

Az áruk forgalmát a tökéletes infrastruktúra szolgálja, többek között a 3 hatalmas kikötő (Rizhao, Lanshan és Lianyungang) Linyi város közelében, mely nagy előnyt jelent a környéknek. A légi közlekedésről több légi társaság gondoskodik, továbbá a termékek forgalmát fejlett vasúti közlekedés is szolgálja.

Linyi városa telekommunikációs technológiában is élen jár: az optikai telekommunikációs hálózatok nem csak a belső területeket szövik át, hanem kiterjednek a külső kerületekre is. A belső közlekedést a Linyit behálózó vasúti és autópálya hálózat szolgálja, amely nem csak a belső közlekedést és az áruforgalmat teszi zökkenőmentessé, hanem egyben segíti a szomszédos városokba való eljutást is.

Ezen felül Linyi vonzó célpontja lehet a világot látni akaró turisták számára is egyrészt a már említett 2400 éves múltja miatt, mely rengeteg látnivalóval kényezteti el az arra látogató, érdeklődő külföldi turistát, másrészt pedig a változatos, helyekkel, fennsíkokkal és tavakkal szabdalt területe miatt.


- Milyen területeken látnak lehetőséget az együttműködésre?
- A XV. kerület jelentős beépítetlen területtel rendelkezik, amelyen ipari, kereskedelmi létesítmény épülhet. Az M0 és M3 autópályák, valamint a vasútvonal közelsége könnyen megközelíthetővé tehetik a létrejövő létesítményeket, bekapcsolva azokat így az ország vérkeringésébe. A XV. kerület infrastruktúrája miatt is ideális környezet a fejlesztésre.

Kína- A XV. kerületi önkormányzatnak nem ez az első kínai kapcsolata,  Sanming is testvérvárosaik közé tartozik. Kérem, meséljen olvasóinknak erről a kapcsolatról!
- A XV. kerületi Önkormányzat a gazdaság- és településfejlesztést erősítő kapcsolatok kialakításán fáradozik. Ilyen jellegű a kerületi erőteljes – Budapesten talán legjelentősebb lélekszámú és gazdasági súlyú  –  kínai diaszpóra révén is különös hangsúlyt kapó kínai testvérvárosi kapcsolat, amely jelenleg Sanming városával áll fenn 2007 áprilisa óta. Ennek a kapcsolatnak a több tartalommal való kitöltése fontos az Önkormányzat vezetése számára, amely fontosságot jelzi az is, hogy a június 27- re összehívott Képviselő-testületi ülésen is napirendre kerül a testvérvárosi kapcsolatok újjáalakítása. Az Önkormányzat így Sanming városával is szorosabbra kívánja a jövőben fűzni a testvérvárosi együttműködést, egy kulturális, gazdasági jellegű találkozóra szeretné hívni a város vezetését a kerületbe, majd ezt a kölcsönös tapasztalatcserével járó találkozást kint Sanmingban is meg szeretné ismételni jövőre.