Kiemelt hírek

17 millió euró értékű magyarországi beruházást jelentett be a kínai Qinghua

17 millió euró értékű magyarországi beruházást jelentett be a kínai Qinghua

Dr. Simon Attila István, a Földművelésügyi Minisztérium közigazgatási államtitkára nyitotta meg a Qinghua Hungary Zrt. budapesti irodáját, amelyen bejelentettek egy 17 millió eurós kínai beruházást is, amely Tiszafüreden valósulna meg.

Wang Hongliang, a Kínai Népköztársaság magyarországi nagykövetségének gazdasági és kereskedelmi tanácsosa, Xu Jingyan, a hatmillió lakosú Liaocheng város polgármestere és a befektető vállalat tulajdonosa, Zhan Qinghua. 

Dr. Simon Attila István, a Földművelésügyi Minisztérium közigazgatási államtitkára nyitotta meg a Qinghua Hungary Zrt. budapesti irodáját    Fotó:FM Sajtóiroda


A magyar-kínai diplomáciai kapcsolatok, beleértve az agrárdiplomáciai kapcsolatokat is, fejlődésnek indultak az elmúlt években. A kínai tartományok és a magyarországi régiók között egyre intenzívebb a vállalati és az intézményi együttműködés - hangzott el a kínai cég irodamegnyitóján, ahol  köszöntőt mondott Wang Hongliang, a Kínai Népköztársaság magyarországi nagykövetségének gazdasági és kereskedelmi tanácsosa, Xu Jingyan, a hatmillió lakosú Liaocheng város polgármestere és a befektető vállalat tulajdonosa, Zhan Qinghua.

 Kína, Debrecen, testvérváros
   A kínai Liaocheng város (Shandong tartomány) vezetőiből álló delegáció látogatott 2015. szeptember 23-án a debreceni városházára Fotó: Miskolczi János
Az iroda megnyitását megelőzően önkormányzati küldöttség érkezett Magyarországra azzal a céllal, hogy Debrecen és Tiszafüred városokkal testvérvárosi kapcsolatot kössenek, valamint felmérjék a további lehetséges befektetési lehetőségeket. A kínai Liaocheng város (Shandong tartomány) vezetőiből álló delegáció látogatott 2015. szeptember 23-án a debreceni városházára. A delegáció vezetője Tian Zhongjun, Yanggu megye vezetője volt, a delegáció tagjai többek között Liaocheng város Nemzetközi irodájának igazgatója, a város Kereskedelmi Irodájának igazgatója, Yanggu megye Nemzetközi Irodájának igazgatója, a Luxi Vegyipari Vállalatcsoport elnöke, a Luxi Vegyipari Vállalatcsoport vezérigazgató-helyettese, a Zhongtong Autóipari Vállalat elnöke, a Zhongtong Autóbusz Holding vezérigazgató-helyettese, a Shandong Yangga Kábelművek Csoport elnöke voltak. A Debrecenben, illetve Hajdú-Bihar megyében rejlő befektetési lehetőségek feltérképezését célzó látogatás keretében Papp László polgármester, Miklóssy Ferenc, a Hajdú–Bihari kereskedelmi és Iparkamara elnöke és Csukás Endre, a Xanga cégcsoport ügyvezetője fogadta a delegáció tagjait.


Kína, Tiszafüred, beruházás


 Kínai delegáció látogatott a tiszafüredi városházára Fotó:tiszatoradio.hu
A kínai, Liaocheng város küldöttségét fogadta 2015. szeptember 23-án Tiszafüred vezetése, Ujvári Imre polgármester, Vargáné Balogh Irén és Virág Tibor alpolgármesterek - számolt be facebook bejegyzésében a városvezető. A Tiszafüredre érkező delegációban Yanggu megye és Liaocheng város elöljárói, valamint a gépjárműgyártás, vegyipar és könnyűipar területén tevékenykedő cégek vezető tisztségviselői vettek részt. A találkozón a kölcsönös bemutatkozást követően szó esett a befektetési lehetőségekről, a jövőbeni együttműködés lehetséges kereteiről. A Földművelésügyi Minisztérium szerint jelentős mértékben segítheti Tiszafüred térségének foglalkoztatását a Qinghua Hungary Zrt. beruházása, amely közel 17 millió euró értékű. A befektetés első részeként tollfosztó üzemet létesítenek a Tisza-parti városban, de a cégcsoport a jövőben részt kíván venni a hazai szárnyas-tenyésztésben is.

Forrás: FM Sajtóiroda