Kiemelt hírek

450 új munkahely jön létre Pápán a Yanfeng Automotive Interiors gyárában

450 új munkahely jön létre Pápán a Yanfeng Automotive Interiors gyárában

A Yanfeng Automotive Interiors (YAI) 7,4 milliárd forintos beruházással bővíti pápai gyáregységét, amivel 450 új munkahelyet teremt, ezért a kormány a beruházáshoz 1,85 milliárd forint támogatást nyújt. Szijjártó péter elmondta, a pápai bővítés részint újabb referencia lesz a terjeszkedő kínai tőke számára, emellett emelkedni fog a 15 százalékos magyar beszállítói arány, és a cég együttműködik az oktatás, képzés területén is.    Szijjártó Péter elmondta, a shanghaji központú Yanfeng a világ egyik vezető autóipari beszállító vállalata, egyebek között műszerfalakat, ajtókat, díszítőelemeket gyárt. A vállalatnak 17 országban 93 gyára van, Európában hat országban van jelen. Éves bevétele mintegy 8,5 milliárd dollár. A pápai gyárban a prémium kategóriás személyautók utasterének alkatrészeit gyártják. 

    A pápai fejlesztés során bővítik a jelenlegi gyártóeszközöket, és új műanyagfröccsöntési eljárásokat honosítanak meg. Az új technológiák nem károsítják a környezetet - hangsúlyozta Vallyon József, a Yanfeng Hungary Automotive Interior Systems Kft. igazgatója


    A gyár 2004 óta működik Pápán, korábban is hasonló autóipari termékeket gyártott az autóipar luxus kategóriájába. A termékek nagy része valódi bőr és műbőr felhasználásával készül, a kiváló minőséget a magas szintű gépesítés mellett a dolgozók kézimunkája biztosítja. A gyár teljes egészében exportra termel, jelenleg 1600 aktív dolgozója van - közölte Vallyon József. 

 

 

Yanfeng, beruházás, Kína

450 új munkahely jön létre Pápán a Yanfeng Automotive Interiors gyárában

 

 

    Szijjártó Péter elmondta, hogy tavaly beruházási rekordot döntött Magyarország, a befektetésösztönzési ügynökség 2015-ben 67 sikeres beruházást tárgyalt végig. Idén az első negyedévben 17 sikeres megállapodás született.


    Beszélt arról is, hogy az elmúlt években jelentős változások következtek be a tőkeáramlásban. Míg korábban a nyugati nagyvállalatok tőkéje áramlott keleti irányba, a minél alacsonyabb munkaerőköltségek érdekében, mára a tőkeáramlás kétirányúvá vált. A rendkívül magas technológiai színvonalat képviselő keleti vállalatok egyre sikeresebbek nyugaton, több terméküket tudják eladni és a nyugati piacokhoz minél közelebbi termelési helyszíneket keresnek, így egyre több keleti vállalat keres nyugat-európai, de legalábbis európai termelési kapacitásokat. 


    A magyar külgazdasági stratégia egyik legfontosabb célkitűzése, hogy a keletről nyugatra irányuló nagyvállalati beruházásokat az ország meg tudja állítani. Részben arról szól a keleti nyitás stratégiája is, hogy Magyarország a keleti nagyvállalatok első számú beruházási célpontjává váljon - fejtette ki a miniszter. Szijjártó Péter hozzátette, hazánk az autógyártás területén tavaly rekordot döntött, 7833 milliárd forintos, az előző évinél 17 százalékkal nagyobb termelési értéket állított elő, idén az első két hónapban pedig 3 százalékos növekedést ért el. A foglalkoztatottak száma az autóiparban túllépte a 150 ezret, az autóipari kibocsátás pedig meghaladta a teljes ipari kibocsátás 31 százalékát.

 

MTI/MCOnet