Kiemelt hírek

A Nemzetközi Monetáris Intézet 2015-ös értékelése

A Nemzetközi Monetáris Intézet 2015-ös értékelése

Az IMI ( Nemzetközi Monetáris Intézet) 2015-ös jelentéséből kiderül, az „Egy Övezet, Egy Út" kezdeményezés és a yuan nemzetköziesedése egyaránt szolgálják Kína nemzeti és globális érdekeit.

A jelentés szerint tanulmányok azt mutatják, hogy a leggyakrabban használt hazai valuta nagyobb részarányával hatékonyan megelőzhetők lesznek a pénzügyi kockázatok, csökkeni fognak a tranzakciós költségek, fokozódni fog a gazdasági versenyképesség egésze, és fel fogja gyorsítani a kereskedelem és a gazdaság integrációját a szóban forgó régióban.

Ben Shenglin, az IMI ügyvezető igazgatója úgy véli, hogy Kína nagy előrelépést tett a yuan nemzetköziesedése terén a határokon átnyúló üzletek jüanban történő elszámolásának 2009-es bevezetése óta.

Kína pénzügy, RMB, yuan

Az „Egy Övezet, Egy Út" kezdeményezés és a yuan nemzetköziesedése egyaránt szolgálják Kína nemzeti és globális érdekeit

Kína rendelkezik a világ legnagyobb devizatartalékával, és magas megtakarítási ráta jellemzi. Az ország tőkeszámlájának fokozatos liberalizációjával a jüan offshore piaca gyors ütemben fog bővülni, ami a yuan elégséges likviditását fogja hozni a cégek és az intézmények számára az „Egy Övezet, Egy Út" régiója mentén.

Ebben hazánk is nagy szerepet játszik, október 2-án Budapesten nyílt meg a regionális RMB klíring-központ is.

CRI/MCOnet