Kiemelt hírek

Megnyílt a Bank of China magyarországi RMB klíring központja

Megnyílt a Bank of China magyarországi RMB klíring központja

Október 2-án megnyitotta kapuit a Bank of China magyarországi RMB klíring központja, melynek megnyitó ünnepségén Orbán Viktor miniszterelnök is részt vett és ünnepélyes beszédet mondott.

Magyarország 2015. február 19-én jelentette be, hogy az MNB devizacsere megállapodást kötött a Kínai Jegybankkal, elősegítve Kína azon kiemelt fontosságú gazdaságpolitikai célkitűzését, hogy a RMB nemzetközi elszámolásokban betöltött súlyának növeljék, megvizsgálva egy renminbi devizatartalék-portfólió kialakításának lehetőségét.

Megnyílt a Bank of China magyarországi RMB klíring központja

A budapesti a Bank of China kelet- és közép-európai regionális RMB klíring központja. Az MNB is kínai állampapírokba fekteti devizatartalékának egy kis részét; az első ilyen befektetés májusban történt meg. 

Orbán Viktor, Bank of China, keleti nyitás

Az ünnepélyes megnyitón Orbán Viktor is részt vett

A központmegnyitón Tian Guo Li, a Bank of China elnöke emlékeztetett arra, hogy az RMB a világ második legnagyobb kereskedelmi pénzneme és a nemzetközi fizetésekben az ötödik legjelentősebb pénznem. Elmondta: Orbán Viktor miniszterelnök "bölcs előrelátásának" visszaigazolása, hogy a kínai-magyar gazdasági kapcsolatokban a kereskedelmi együttműködés rohamosan fejlődött az elmúlt egy év alatt, részben annak köszönhetően, hogy az RMB "internacionalizálása" felgyorsult.

RMB klíring, Orbán Viktor, Bank of China

A budapesti iroda egyben regionális RMB klíring központ is

 

Tian Guoli elmondta, 2014-ben Kína 3,26 milliárd dollár értékben importált különböző árukat Magyarországról, ez 20 százalékos növekedés az előző évhez képest. 

 

kormany.hu/MCOnet