Kiemelt hírek

A kínai elektromosautó-gyártók meghódítanák a világot

A kínai elektromosautó-gyártók meghódítanák a világot

2020-ban jelentősen növekedett a világ legnagyobb autópiacának számító Kínában az  elektromosautó-gyártók száma. Terveik szerint az európai piacon is terjeszkedni fognak.

A helyi gépjárműgyártás teljes külföldi tulajdonlásának korlátozását az elmúlt években kezdték el visszafogni a kínai hatóságok. Mindeközben Peking több mint egy évtizeddel ezelőtt saját elektromos autóinak fejlesztésére dollármilliókat kezdett költeni.

Az intézkedések segítettek a helyi szereplőknek az elektromos autók gyártásában versenyelőnyre szert tenni, amiket most a tengerentúlon szeretnének értékesíteni. A Goldman Sachs elemzői szerint 4 év múlva az autóértékesítések piacának nagyobbik részét az elektromos autók fogják kitenni a kormányzati politikák miatt Európában és az Egyesült Államokban.

Az elektromos autókat gyártó Nio-t az amerikai tőzsdére is bevezették. A vállalat az év második felében az európai piacra tervez belépni, ezzel kapcsolatban pedig egy hónapon belül várható a hivatalos bejelentés a cég társalapítója és elnöke szerint. Konkrétan nem jelölték meg, hogy melyik országban, de Európa után céljuk az Amerikai piacra való bejutás.

Az Európai terjeszkedés már tavaly elindult, mivel Kína az év első 11 hónapjában 63500 elektromos autót exportált, a kínai kereskedelmi kamara nyilvántartása szerint. A legtöbb elektromos autót Egyiptomba és Szaúd-Arábiába exportálták, de jelentős növekedést mutatott a jelentés az Egyesült Királyság, Németország és Belgium irányában.

Az Xpeng elektromosautó-gyártó kínai vállalat 2020-ban G3 nevű modelljéből 100 darabot szállított le Norvégiába.

Az Aiways elektromosautó-gyártó ez év márciusáig 1000 autót exportált Európába és Izraelbe.

Az európai piacnak csak egy kis részét teszi ki a kínai elektromos eladások száma. Az ACEA adatai szerint 2019-ben Kína az európai importpiacnak kevesebb, mint a 2 %-át adta, de a 865 millió eurós teljes érték 79 %-os ugrás jelentett a korábbi évhez képest.

2018-ban az európai gyártók csaknem 6 millió autót gyártottak Kínában, ami közel a teljes gyártott mennyiség negyede volt.

A kínai gyártóknak egyre jobban kiélezettebb a helyzete a belföldi piacon, ezért akarnak a tengerentúlra terjeszkedni. Az Apple vagy a Huawei tech cégek belépése az elektromosautó-gyártók piacára fokozza a versenyt a NIO vezére szerint.

Kínában jelenleg a Tesla piacvezetőnek számít és továbbra is fut a gyártás. A CPCA adatai szerint az elektromosautók piacán a cég Model 3 típusú járművéből adtak el a legtöbbet. A szervezet szerint a második legtöbbet eladott elektromos autója az Aion S modell volt, két kisebb mini autót leszámítva, míg a NIO a 9.helyre került egyik járművével, addig az Xpeng nem került be a legjobb 10 közé.

BG

Forrás: Portfolio