Kiemelt hírek

A tunhuangi kutatóközponttal működik együtt az MTA

A tunhuangi kutatóközponttal működik együtt az MTA

A tudományos munka elmélyítése érdekében együttműködési megállapodást kötött a Magyar Tudományos Akadémia Könyvtár és Információs Központ, valamint a kínai tunhuangi kutatóközpont.

A megállapodást Monok István főigazgató és Lo Hua-csing igazgatóhelyettes írta alá az MTA székházában. "Büszkék vagyunk arra, hogy magyar emberek is részt vettek Tunhuang és környékének geológiai, földrajzi, néprajzi, nyelvészeti feltárásában" - fogalmazott Monok István köszöntőjében. 

Monok István kitért arra, hogy az Akadémiai Könyvtár alapítása óta folyamatosan gazdagodó Keleti Gyűjteménnyel rendelkezik. Kína az egyik nagyhatalom, amelynek emlékeit megőrizték a gyűjteményben. A főigazgató szerint, ahhoz, hogy ténylegesen megismerjék, mi van ezekben a dokumentumokban, a magyar szakértők mellett szükség van azoknak a kínai szakértőknek a tudására, akik ott élnek. Ez alapozta meg az együttműködést a két intézmény között.

 

 A tunhuangi kutatóközponttal működik együtt az MTA

Az MTA dokumentumainak ellenőrzésére kínai szakértőkre is szükség van

 

Beszámolt arról, hogy a megállapodás keretében augusztusban kiállítást rendeztek Tunhuangban Széchenyi Béla expedíciójának hagyatékából, amelyet helyi anyagokkal egészített ki a kínai intézmény. Jövő májusban pedig nemzetközi tudományos konferenciát rendeznek a tunhuangi emlékekről európai tudományos központok szakértőivel. A megállapodás keretében 2020-ban Tunhuangban nemzetközi konferenciát rendeznének, majd 2022-ben a Szépművészeti Múzeum a kínai kutatóközponttal egy nagyszabású kiállítást rendez.