Kiemelt hírek

Az EU érdeke a szoros kínai együttműködés

Az EU érdeke a szoros kínai együttműködés

Miniszterelnöki csúcstalálkozóra került sor Kína, valamint 16 közép- és kelet-európai ország között Szófiában, melyen Magyarországot Orbán Viktor kormányfő képviselte. 

Szijjártó Péter, külgazdasági és külügyminiszter a csúcstalálkozó után kijelentette: a közép-európai országok az egész Európai Unió érdekét is szolgálják, amikor szorosabbra fűzik az együttműködésüket Kínával. A miniszter szerint egy általános világkereskedelmi háború jelentős mértékben csökkenti az unió versenyképességét. Ezért amikor a közép-európai országok egy nyílt, szabad, akadálymentes együttműködést építenek fel Kínával, akkor nemcsak Kína-Közép-Európa, hanem Kína-Európa viszonylatban is segítik az európai versenyképesség dinamikus bővítését.

 

A közép-európai országok együttműködése Kínával segíti az európai versenyképesség dinamikus bővítését

A közép-európai országok együttműködése Kínával segíti az európai versenyképesség dinamikus bővítését

 

A kétoldalú kapcsolatokról elmondta, hogy bár a magyar export Kínába, és a kínai beruházások Magyarországon kiemelkedőek, a pénzügyi együttműködés további fokozására is hangsúlyt helyeznek, hogy minél több kínai forrást tudjanak bevonni a magyar gazdaság fejlesztésébe. Ennek megfelelően a Magyar Fejlesztési Bank és a Bank of China szombaton aláírt egy megállapodást, amelyben elkezdik előkészíteni az MFB megjelenését a kínai kötvénypiacon újabb források bevonása érdekében - közölte.

 

Újabb pénzügyi együttműködés született Kína és Magyarország között

Újabb pénzügyi együttműködés született Kína és Magyarország között

 

A tárcavezető megerősítette, hogy a Közép-Európa és Kína közötti együttműködés zászlóshajója az infrastruktúra-fejlesztés területén egyértelműen a Budapest-Belgrád vasútvonal modernizációja, hiszen ez kínálja majd a kínai áruk leggyorsabb eljutási lehetőségét a "tengeri Selyemútról" Nyugat-Európába. A beruházás végét 2023-ra várják, tekintettel arra, hogy idén megkötik a szerződést a győztes kivitelezővel - tette hozzá Szijjártó Péter.

 

MTI/T.D.