Kiemelt hírek

Az agrár kapcsolatok további erősödésére lehet számítani

Az agrár kapcsolatok további erősödésére lehet számítani

Ningszia-Huj autonóm tartományból érkezett delegáció, amely szőlő-bor és a gabona magyarországi eredményeiről és a szakmai együttműködés lehetőségeiről is tájékozódott a Földművelésügyi Minisztériumban.

A minisztérium közleménye szerint a felek megegyeztek abban, hogy ezeken a területeken szakértői szinten is felveszik egymással a kapcsolatot. A magyar-kínai agrár- és élelmiszeripari kapcsolatok bővülésével Kína az utóbbi években Magyarország 10. legfontosabb kereskedelmi partnerévé vált. A tavalyi magyar export meghaladta az 500 milliárd forintot, ugyanakkor a két fél kereskedelmi kapcsolataiban még rengeteg lehetőség van, az együttműködés tovább bővíthető a környezetvédelem és a környezettechnológia területén.

 

A szőlő-bor és a gabona magyarországi eredményeiről és a szakmai együttműködés lehetőségeiről is tájékozódott a kínai Ningszia-Huj autonóm tartományból érkezett delegáció 

A szőlő-bor és a gabona magyarországi eredményeiről és a szakmai együttműködés lehetőségeiről is tájékozódott a kínai delegáció

 

Az agrártermékek közül a magyar sertés-, liba-, kacsa-, marha- és nyúlhús, valamint az élő ló és búza exportja is folyamatos, emellett a napokban megtörtént több hazai tejipari vállalkozás sikeres akkreditációja is. Csi Tung-seng, a kínai delegáció vezetője a találkozón kifejtette: a tartományban kiemelkedően fontos a szőlőtermesztés és a gabonaágazat, ezért mindkettő esetében nyitottak a magyar kutatóintézetekkel, ágazati szereplőkkel való kapcsolatteremtésre. 

 

A kínai-magyar agrár kapcsolatok további erősödésére lehet számítani

A tárgyaláson a felek megegyeztek abban, hogy szakértői szinten is felveszik egymással a kapcsolatot

 

A megbeszélésen mindkét fél méltatta a 16+1 együttműködés, azaz Kína, illetve Közép- és Kelet-Európa országainak összefogásával létrejött szövetség szerepét a mezőgazdasági kutatás és kereskedelem terén- a formáció miniszterelnöki csúcstalálkozóját 2017. november 27-28. között rendezik meg Budapesten.

 

MTI/T.D.