Kiemelt hírek

Az e-kereskedelem a fejlődési lehetőség a magyar-kínai kapcsolatokban

Az e-kereskedelem a fejlődési lehetőség a magyar-kínai kapcsolatokban

Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter szerint a keleti-nyitás politikának köszönhetően megélénkültek a magyar-kínai kapcsolatok. A miniszter a közelmúltban folytatott kétoldalú megbeszélést Han Csang-fu kínai mezőgazdasági miniszterrel.

Fazekas Sándor részt vett a szlovéniai AGRA nemzetközi vásáron, melyen kifejtette: Magyarországnak az a szándéka, hogy központi elhelyezkedését kihasználva egyfajta logisztikai központja legyen a régió és Kína közötti kereskedelmi áruforgalomnak, amelyet megerősítenek a közelmúltban elhatározott infrastrukturális fejlesztések, mint a Budapest-Belgrád vasútvonal.  Kína baráti országnak tekinti Magyarországot és fontos stratégiai partnere Közép-Kelet-Európában - fogalmazott.

 

Az elmúlt hat évben nyolcszorosára nőtt Magyarország exportja Kína felé 

 A kormányzat keleti nyitás politikájának köszönhetően megélénkültek a magyar-kínai kapcsolatok

 

"Az elmúlt hat évben exportunk nyolcszorosára nőtt Kínával és 67 millió euró értékben exportáltunk többek között agráripari-termékeket, például borokat, mintegy 11 ezer hektolitert, ezért Kína a negyedik legnagyobb célországunk" - részletezte a tárcavezető, illetve emlékeztett rá, hogy Magyarország rendelkezik a közép-európai országok közül a legtöbb termékcsoportra vonatkozó exportengedéllyel Kínába.

 

Az 55. AGRA nemzetközi vásárnak Kína a díszvendége

Az 55. AGRA nemzetközi vásárnak Kína a díszvendége

 

A fejlődés lehetőségeként említette az internetet, az úgynevezett e-kereskedelmet, amely egyre inkább terjed Kínában is, és ami az áruk közvetlen, versenyképes áron történő értékesítését teszi lehetővé, ezért ennek fejlesztésében mindkét ország érdekelt. A kínai mezőgazdasági miniszter meghívására Fazekas Sándor szeptemberben egy kiállításra és konferenciára utazik Kínába, ahol magyar kiállítók is be tudnak majd mutatkozni. Az idei, 55. AGRA nemzetközi vásáron húsz cég és egyéni vállalkozás mutatja be a termékeit, a dízsvendég pedig Kína.

 

/T.D.