Kiemelt hírek

Dinamikusan bővül a kínai-magyar együttműködés

Dinamikusan bővül a kínai-magyar együttműködés

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter Szófiában kijelentette: a magyar-kínai együttműködés minden területen dinamikusan bővül.

Az Orbán Viktor miniszterelnök vezette magyar delegáció és Li Ko-Csiang kínai kormányfővel tárgyalt, valamint a Csen Sze-csinggel, a Bank of China elnökével. A miniszter elmondta: Magyarország és Kína kereskedelmi számai az előző év végén is minden létező rekordot megdöntöttek. 

 

Dinamikusan bővül a kínai-magyar együttműködés

Ősszel  Budapest ad otthont az együttműködésben részt vevő országok jegybankelnöki találkozójának

 

Kína és 16 kelet-közép-európai ország együttműködésének dinamikus bővülése jegyében ősszel Budapest ad otthont az együttműködésben részt vevő országok jegybankelnöki találkozójának, és az is eldőlt, hogy a 16+1-es formáció fejlesztési banki együttműködésének központját Budapesten hozzák létre - fejtette ki a miniszter.

Megállapodás született továbbá arról - tekintettel arra, hogy Magyarország és Kína jövőre ünnepli a diplomáciai kapcsolatok felvételének 70. évfordulóját -, hogy létrehoznak egy hosszú távú, a kapcsolatokat újabb dimenzióba léptető, 5-7 pontos együttműködési akciótervet. Ennek kidolgozását a gazdasági vegyes bizottság kapta feladatul - közölte Szijjártó Péter.

Elmondta, az akciótervbe a gazdasági együttműködés, infrastrukturális fejlesztések és az oktatási együttműködés kérdései kerülnek majd bele annak érdekében, hogy Magyarország és ezen keresztül a közép-európai régió versenyképességét tovább javítsák, a Kínához fűződő kapcsolatokat pedig még szorosabbra fűzzék.

 

MTI/T.D.