Kiemelt hírek

Egységeses támogatás a Fudan Egyetem magyarországi jelenlétéről

Egységeses támogatás a Fudan Egyetem magyarországi jelenlétéről

A Fudan Egyetem magyarországi felsőoktatási tevékenységének támogatásáról szóló megállapodás kihirdetésének vitája is terítékre került a parlamentben.

Schanda Tamás, európai uniós fejlesztésekért felelős államtitkára expozéjában azt mondta: a Magyarország és Kína között a sanghaji központú Fudan Egyetem magyarországi felsőoktatási tevékenységének támogatásáról szóló megállapodás hasznossága kétségbevonhatatlan a magyar hallgatók lehetőségeit és a versenyképességre gyakorolt kedvező hatást illetően. Magyarország eddig is kiemelt és stratégiai partnerként tekintett Kínára, amely elismeréssel és érdeklődéssel fordul Magyarország felé - hangsúlyozta az államtitkár. Hozzátette, a kapcsolatok minden területén - az oktatásban is - számos projekt, kezdeményezés indult és működik sikeresen. A magyar és a kínai felsőoktatás a korábbiaknál is szélesebben működhet együtt, a Fudan Egyetem itteni működése magyarországi érdek, és elősegíti a kapcsolatok elmélyítését is - zárta szavait Schanda Tamás.

 

Schanda Tamás kiemelte: Magyarország eddig is kiemelt és stratégiai partnerként tekintett Kínára

 

Csenger-Zalán Zsolt (Fidesz) úgy fogalmazott: a mostani megállapodás a keleti nyitás egyik építőköve. A Fudan Egyetem a három legjobb kínai egyetem közé tartozik - hívta fel a figyelmet, támogatásáról biztosítva a javaslatot.

Farkas Gergely (Jobbik) szintén jelezte támogatását, előremutatónak nevezte a javaslatot, hangsúlyozva, hogy bővül a Budapesti Corvinus Egyetem nemzetközi kapcsolatrendszere.

Szabó Sándor (MSZP) közölte: a szocialista frakció minden olyan megállapodást támogat, amely a nemzetközi felsőoktatási együttműködést segíti.
 

Ezután Sneider Tamás levezető elnök lezárta a vitát, Cseresnyés Péter, az ITM parlamenti államtitkára zárszavában pedig azt emelte ki, hogy a Fudan Egyetemnek 29 ezer hallgatója van, az intézmény egyben Kína egyik legnagyobb kutatóegyeteme.