Kiemelt hírek

Együttműködési megállapodás a született kínai és a magyar parlamentek közötti kapcsolatok erősítésére

Együttműködési megállapodás a született kínai és a magyar parlamentek közötti kapcsolatok erősítésére

Kövér László, az Országgyűlés elnöke kínai hivatalos látogatása első napján együttműködési megállapodást írt alá Csang Tö-csianggal, a kínai törvényhozás elnökével.

A megállapodás keretében a felek elkötelezettségüket fejezik ki a kínai és a magyar parlamentek közötti kapcsolatok erősítése iránt, valamint, hogy a két törvényhozásnak érdemes jobban megismernie egymást és megerősítenie együttműködésüket. Ennek érdekében ösztönzik a parlamentek vezető tisztségviselőinek kölcsönös látogatásait, erősítik a bizottságok közötti együttműködést, és párbeszédet folytatnak a nemzetközi parlamenti fórumok keretében olyan alapvető fontosságú kérdésekkel kapcsolatban, mint a béke és a biztonság, a különböző kultúrák közötti párbeszéd és a nemzetközi környezet által támasztott új kihívások.

 

 

Kövér László, az Országgyűlés elnöke és Csang Tö-csiang a kínai törvényhozás elnöke

Az együttműködési megállapodás keretében a felek elkötelezettségüket fejezik ki a kínai és a magyar parlamentek közötti kapcsolatok erősítése iránt

 

A kétoldalú hivatali látogatások az elmúlt években egyre intenzívebbek: 2010 óta 35 kínai delegáció járt a Parlament épületében. Kövér László a keleti nyitás politikáról elmondta, hogy a Kínai Népköztársasággal a legeredményesebb a kapcsolat, az elmúlt években folyamatosan erősödtek turisztikai, oktatási, kulturális és humán kapcsolataink. Továbbá Pekingben megnyílt a Magyar Kulturális Intézet, Magyarországon négy Konfúciusz Intézet is működik. "Büszkék vagyunk arra, hogy Budapest ad otthont a Konfúciusz Intézetek Közép-Kelet-Európai Regionális Továbbképző Központjának is" - mondta az Országgyűlés elnöke, hozzátéve, hogy Magyarországon tizenkét egyetem biztosít kínai nyelvi képzést, valamint a magyar állam pedig a Stipendium Hungaricum program keretében 200, a Hudec ösztöndíjprogram révén pedig 65 diáknak biztosít tanulmányi lehetőséget.

 

Kövér László, az Országgyűlés elnöke és Csang Tö-csiang a kínai törvényhozás elnöke

Kövér László, az Országgyűlés elnöke és Csang Tö-csiang a kínai törvényhozás elnöke az együttműködési megállapodás aláírásán Pekingben

 

Az Egy övezet, egy út kezdeményezésról szólva elmondta, a megvalósulása érdekében továbbra is Magyarország lesz a legaktívabb és legkooperatívabb támogató. A felek továbbá egyetértettek abban, hogy a Budapestet Belgráddal összekötő vasútvonalnak a Kínai Népköztársaság közreműködésével megvalósuló modernizációja az Egy övezet, egy út-kezdeményezés fontos európai láncszeme. Csang Tö-csiang biztosította, hogy elkötelezettek a Kína-Közép-Kelet-Európa együttműködés mellett, amelynek legfontosabb fórumát, a kormányfői csúcstalálkozót ez év őszén Magyarország rendezheti meg. 

 

Kövér László, az Országgyűlés elnöke és Csang Tö-csiang a kínai törvényhozás elnöke

Kövér László, az Országgyűlés elnöke biztosította tárgylópartnerét arról, hogy továbbra is Magyarország lesz a legaktívabb támogatója az Egy út, egy övezet kezdeményezésnek

 

A térségünket felölelő 16+1 formátumú együttműködés nem csupán Kínának előnyös az Európai Unióhoz való közeledésben, hanem ennek a régiónak is óriási lehetőséget jelent nemcsak gazdasági, de politikai szinten is - fogalmazott Kövér László. Az Országgyűlés elnöke pekingi látogatása során megbeszélést folytat Csao Paj-kö asszonnyal, az Országos Népi Gyűlés Kínai-Magyar baráti Tagozatának elnökével, találkozik a Huawei vállalat vezetőivel és meglátogatja a Pekingi Magyar Kulturális Intézetet.

 

/T.D.