Kiemelt hírek

Együttműködési megállapodást írt alá a Kínai Társadalomtudományi Akadémia és az NKE

Együttműködési megállapodást írt alá a Kínai Társadalomtudományi Akadémia és az NKE

A magyar-kínai kapcsolatok felvételének 70. évfordulója alkalmából konferenciát rendeztek, melyen Kövér László, az Országgyűlés elnöke hangsúlyozta: egyensúlyra kell törekedni a világpolitikában és a világgazdaságban, és ehhez a 21. században a jelenkor Kínájára is szükség van.

A házelnök felidézte: Magyarország 1949. október 6-án az elsők között ismerte el és vette fel a diplomáciai kapcsolatokat a pár nappal korábban megalakult Kínai Népköztársasággal. Az évforduló alkalmából különböző programokkal, eseményekkel akarják méltó módon összegezni az eddigi eredményeket, valamint az együttműködés fejlesztése iránti elkötelezettséget. Kövér László hozzátette: a kétoldalú együttműködés elmélyítése iránti elkötelezettségünk hivatalosan is elismerést nyert az együttműködés átfogó stratégiai partnerségi szintre emelésével 2017-ben.

 

Együttműködési megállapodást írt alá a Kínai Társadalomtudományi Akadémia és az NKE

A kétoldalú kapcsolatok szilárd alapon állnak

 

Kitért rá: "a jó politikai együttműködés szükséges, de nem elégséges feltétele a gazdasági sikereknek". A magyar-kínai gazdasági kapcsolatokban is folyamatos az előrelépés, Kína a legnagyobb Európán kívüli kereskedelmi partnerünk, és a Kínából érkező befektetések jelentős hányadát teszik ki a magyarországi befektetéseknek - közölte. Az Országgyűlés elnöke arról is beszélt, hogy fontos az oktatási, kulturális és humánkapcsolatokat érintő együttműködés is. Magyarországon négy Konfuciusz Intézet működik, és Kínában már tizenegy egyetemen van lehetőség magyar nyelven tanulni. Magyarországon - a régióban egyedül - működik a Magyar-Kínai Két Tanítási Nyelvű Általános Iskola és Gimnázium - tette hozzá.

 

A Nemzeti Közszolgálati Egyetem által a magyar-kínai diplomáciai kapcsolatok felvételének 70. évfordulója alkalmából rendezett tudományos konferencián Li Csan-su, a Kínai Népköztársaság Országos Népi Gyűlése Állandó Bizottságának elnöke hangsúlyozta: a kétoldalú kapcsolatok szilárd alapon állnak, ez a kölcsönös tisztelet. Li Csan-su szerint a mostani évfordulót kihasználva új lendületet kell adni a kapcsolatok építésének és még szorosabbá kell tenni a kétoldalú együttműködést.

 

Együttműködési megállapodást írt alá a Kínai Társadalomtudományi Akadémia és az NKE

Bemutatták a kínai-magyar kapcsolatok felvételének 70. évfordulójára tervezett bélyeget

 

Koltay András, az NKE rektora arról beszélt, hogy Magyarország és Kína két egymástól távoli és rendkívül eltérő adottságokkal rendelkező ország, de a kétoldalú kapcsolatokat hosszú időre visszatekintő barátság és kölcsönös tisztelet jellemzi. Az NKE több kínai intézménnyel áll szoros kapcsolatban - tette hozzá. Az eseményen aláírták a Kínai Társadalomtudományi Akadémia és az NKE közötti együttműködési megállapodást, valamint bemutatták a kínai-magyar kapcsolatok felvételének 70. évfordulójára tervezett bélyeget.