Kiemelt hírek

Kína Belső-Mongólia tartományából fogadott üzletember delegációt a VOSZ

Kína Belső-Mongólia tartományából fogadott üzletember delegációt a VOSZ

A Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége (VOSZ) és kínai együttműködő partnere a Kínai Nemzetközi Kereskedelemfejlesztési Tanács (CCPIT) Kína Belső-Mongolia tartománya üzletembereivel találkozik 2015. augusztus 28-án, pénteken Budapesten.

Demján Sándor VOSZ elnök köszöntő beszédeAz esemény  abból az alkalomból kerül megrendezésre, hogy Kína Belső Mongólia tartományának kormányzati  és üzletember delegációja látogatást tesz Magyarországon. A delegációt Yun Guangzhong a tartomány kormányzó-helyettese vezeti - tudtuk meg Lőrincze Pétertől, a  VOSZ elnöki főtanácsadójától. A rendezvényt Demján Sándor a VOSZ elnöke nyitotta meg. Köszöntő beszédében többek között azt mondta: Belső-Mongólia a mai világ egy modern előfutára volt, ahol talán mindenkinél előbb felfedezték a logisztika jelentőségét.  Liu Tingshan, a CCPIT Belső-Mongóliai Szervezete elnöke felidézte Demján Sándor kínai látogatása során tett mondatait, miszerint Magyarország és Belső-Mongólia között mély történelmi kapcsolat van. Hangsúlyozta beszédében, hogy a Belső-Mongóliai CCPIT és a VOSZ együttműködésben építi meg a két fél vállalkozói számára az együttműködés platformját. 

Yun Guangzhong a tartomány kormányzó-helyettese is beszédet mondott

 

 Yun Guangzhon Belső-Mongóliai kormányzó helyettese megerősítette, hogy Magyarország és a Kínai Népköztársaság baráti kapcsolata régre nyúlik vissza, és jelenleg az egyik legjobban együttműködő stratégiai partnerei egymásnak. Hangsúlyozta: Belső-Mongólia a kínai Egy Út-Egy Övezet (Új Selyemút) stratégia fontos része.

Demján Sándor, a VOSZ elnöke , Kína, Belső-Mongólia

 

A kínai üzletember találkozót Demján Sándor, a VOSZ elnöke nyitotta meg

 

 
Csutora Zsolt a Külgazdasági és Külügyminisztérium keleti nyitásért felelős helyettes államtitkára is jelen volt: megbeszélést folytatott a tartomány kormányzó helyettesével és rövid beszédet mond a konferencián. Csutora Zsolt kifejtette: a magyar állam megtette a szükséges lépéseket ahhoz, hogy a magyar vállalkozók teret nyerhessenek Kínában, és annak belső tartományaiban is. Hangsúlyozta: Magyarország és Kína között a politikai, gazdasági, kulturális és oktatási kapcsolatok soha nem voltak olyan jók és intenzívek, mint napjainkban. A "Keleti nyitás" politikájával kapcsolatban megjegyezte: az ajtókat 2011-ben kinyitották, most az a feladat, hogy az ajtókat még szélesebbre tárják. Hozzátette, a kormány mindent megtesz annak érdekében, hogy Magyarország a legversenyképesebb beruházási, befektetési környezettel rendelkezzen Európában: átalakította az adórendszert, megalkották a kontinens egyik legrugalmasabb munkatörvénykönyvét, csökkentették az adminisztrációs terheket, átszervezték a felsőoktatást.

 

Csutora Zsolt, a Külgazdasági és Külügyminisztérium keleti nyitásért felelős helyettes államtitkárának beszéde

 

A rendezvényen együttműködési szerződések és szándék nyilatkozatok aláírására is sor került. Az egyik ilyen aláíró  Gulyás Sándor VOSZ Hadú-Bihar megyei elnöke és  Liu Tingshan  CCPIT Belső Mongóliai Tanácsának elnöke. De Együttműködési szándék nyilatkozatot írt alá többek között Tasi Sándor  a Hajdú-Bihar Megyei Közgyűlés alelnöke és Yun Guangzhong  Belső-Mongólia kormányzó helyettese is.

 

Lőrincze Péter, a  VOSZ elnöki főtanácsadója

 

Lőrincze Péter, a  VOSZ elnöki főtanácsadója is részt vett a kínai üzletember találkozón

 

Gulyás Sándor, a VOSZ Hajdú-Bihar megyei szervezetének elnöke a megye vállalkozók összefogását emelte ki, és felhívta a figyelmet a kutatóintézetekkel kialakított jó kapcsolatra, amelyből az üzleti szféra is profitálhat.  Tasi Sándor, a Hajdú-Bihar megyei közgyűlés alelnöke térségük gazdasági fejlődési lehetőségeire hívta fel a figyelmet, kiemelve a mezőgazdasági adottságokat, az ipar és a logisztika adta lehetőséget, a kutatás-fejlesztési eredményeket, a turisztikát. 

 

 

Liu Tingshan, a CCPIT Belső-Mongóliai Szervezetének elnöke

 

 A kínai cégek az alábbi témákban kerestek magyar együttműködő  partnert a mai találkozón:

·        mezőgazdaság (burgonya termesztés, organikus élelmiszer termesztés, lenmag és gabona termesztés)

·        kozmetikai ipar (juh és kecske placenta)

·        animációs film gyártás

·        kasmír eladás

·        gyermek, népi és egyéb ruházat eladás

·        szeszgyártás

·        bőr ruházat

·        iskolai berendezések kereskedelme
 

MCOnet