Kiemelt hírek

Kína-Kelet-Közép-Európa csúcstalálkozón megállapodás. Orbán Viktor és Li Ko-csiang

Kína-Kelet-Közép-Európa csúcstalálkozón megállapodás. Orbán Viktor és Li Ko-csiang

Orbán Viktor miniszterelnök a kínai kormányfővel, Li Ko-csianggal tárgyalt Rigában, a Kína-Kelet-Közép-Európa csúcstalálkozó keretében. A delegáció tagja Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter is, aki több kétoldalú tárgyalást is folytat majd a nap folyamán, illetve ír alá együttműködési megállapodásokat.

Havasi Bertalan, a Miniszterelnöki Sajtóiroda vezetője a találkozóról elmondta, hogy "Magyarország és a közép-európai országok elkötelezett, határozott és hangos támogatói a kínai-európai együttműködésnek". Magyarország ebben élen jár, ezt igazolja, hogy tavaly a magyar export volt a legmagasabb Kínában, amely 8 százalékos növekedéssel elérte a 2,2 milliárd dolláros értéket, valamint a Magyarországon jelenlévő kínai beruházások összértéke meghaladta a 3,5 milliárd dollárt, emellett több kínai nagyvállalat regionális központja van az országban.

 

Orbán Viktor miniszterelnök és Li Ko-csiang kínai kormányfő a Kína-Kelet-Közép-Európa csúcstalálkozón Riga

Orbán Viktor miniszterelnök és Li Ko-csiang kínai kormányfő a Kína-Kelet-Közép-Európa csúcstalálkozón

 

Jelenleg a Kína-Közép-Európa együttműködés zászlóshajója a Belgrád-Budapest vasútvonal megvalósítása, amelyben komoly előrelépések történnek, a rigai csúcson a vasútvonal felújításához kapcsolódó megállapodásokat ír alá Magyarország és Kína. Szijjártó Péter kiemelte, hogy ezáltal a két ország közötti kapcsolat egy újabb mérföldkőhöz érkezett, hiszen olyan megállapodásokat írtak alá, amelyek nyomán az első, határokon átívelő, kínaiak által finanszírozott, kínai részvétellel megvalósuló közép-európai beruházás jön létre.

 

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter és Radek Pyffel, az Ázsiai Befektetési és Beruházási Bank igazgató-helyettes a Kína-Kelet-Közép-Európa csúcstalálkozón Riga

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter Radek Pyffellel, az Ázsiai Befektetési és Beruházási Bank igazgató-helyettessel folytatott megbeszélést

 

Közép-Európa számára mindig is stratégiai hátrányt jelentett, hogy az észak-déli irányú infrastruktúra nem annyira fejlett, mint a kelet-nyugati irányú, így nagyon fontos az együttműködés Kínával. Az aláírt megállapodások között szerepel, hogy a MÁV megbízza azt a kínai-magyar vegyesvállalatot, amely lebonyolítja majd a vasútvonal modernizációját. Ez a cég megfelel az uniós követelményeknek és jogszabályoknak is. Megállapodás született a finanszírozási tárgyalások megkezdéséről is, melynek értelmében a kínai fél hozzájárul ahhoz, hogy  a beruházáshoz nyújtandó hitel feltételei szoros összefüggésben lesznek a magyar vállalati részvétel arányával.

 

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter és Milva Ekonomi albán gazdasági miniszter Kína-Kelet-Közép-Európa csúcstalálkozón Riga

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter Milva Ekonomi albán gazdasági miniszterrel folytatott megbeszélést

 

Kína gazdaságpolitikai célja az, hogy termelőkapacitásokat Európába helyezzen, hogy kínai vállalatok európai piaci részesedését növelje, ezért megállapodást arnak alá a kínai befektetések Magyarországra hozatalának kereteiről is. A lefektetett kerettel biztosítják, hogy Kína európai gazdasági terjeszkedésében Magyarország továbbra is az egyik legfontosabb szerepet játssza.

 

 

/T.D.