Kiemelt hírek

Kína Mezőgazdasági Minisztériumának miniszterhelyettesével tárgyalt Fazekas Sándor Budapesten

Kína Mezőgazdasági Minisztériumának miniszterhelyettesével tárgyalt Fazekas Sándor Budapesten

Kutatási, képzési és agráregyüttműködésekről is egyeztetett Dr. Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter Kína Mezőgazdasági Minisztériumának miniszterhelyetteséve, Qu Dongyuval.

A tárgyaláskor mindkét fél üdvözölte, hogy a magyar-kínai kapcsolatok az elmúlt időszakban felélénkültek. Az agrárkereskedelem témakörében Fazekas Sándor kiemelte, hogy megindulhat Magyarországról az élő lovak exportja Kínába.  Kutatási és képzési együttműködések között a tárcavezető felhívta a kínai fél figyelmét a zöldség-gyümölcs és borászat terén meglevő magyar potenciálra.  A magyarországi kínai beruházások nagyságrendje meghaladja a 3 milliárd dollárt, a kínai cégek által foglalkoztatott munkavállalók száma pedig meghaladja a hatezer főt.

 

Dr. Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter Kína Mezőgazdasági Minisztériumának miniszterhelyetteséve, Qu Dongyuval

 

Kutatási, képzési és agráregyüttműködésekről is egyeztetett Dr. Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter Kína Mezőgazdasági Minisztériumának miniszterhelyetteséve, Qu Dongyuval

 Elhangzott: Magyarország számára rendkívül fontos a kínai térséggel kiépített kiváló kapcsolat, mivel jelenlétünk további esélyt jelenthet arra, hogy Magyarország legyen az egyik logisztikai átemelője a régió és az Európai Unió közötti nagy volumenű áruforgalomnak. A kínai miniszterhelyettes többek között javasolta, hogy a magyar-kínai kapcsolatokat fejlesztendő állat-egészségügyi alcsoport is jöjjön létre a két ország között. A Qu Dongyuval érkezett kínai delegáció egyébként az Együttműködési Fórum keretében tartalmas szakmai programon vet részt a Földművelésügyi Minisztérium és háttérintézményei közreműködésével.


FM/MCOnet

Fotó: Pelsőczy Csaba/FM