Kiemelt hírek

Kína adja a világ együttműködő robotjainak felét 2023-tól

Kína adja a világ együttműködő robotjainak felét 2023-tól

Előrejelzések szerint a kollaboratív robotok piaca 2026-ig tovább erősödik majd, a kínaiak pedig előkelő helyet foglalnak el a területen.

A világ együttműködő robotjai (kobotok) felét 2023-tól Kína szállítja – állapította meg az Interact Analysis frissített kutatása.

Ennek alapján a kobot-piac 2021-ben, a világjárvány utáni fellendülés részeként 45 százalékos növekedést ért el. A kollaboratív robotok piaca tovább erősödik majd 2026-ig, az éves növekedési ráta valamivel több mint 20 százalékos. Valószínűleg a logisztika és a szolgáltató iparágak a hosszú távú növekedés motorjai.

A kollaboratív robotok tekintetében a kínaiak vezetnek Európa, a Közel-Kelet és Afrika, valamint amerikai régiók előtt.

A világ együttműködő robotjai (kobotok) felét 2023-tól Kína szállítja

A világ együttműködő robotjai (kobotok) felét 2023-tól Kína szállítja

Az Interact Analysis előrejelzése azt mutatja, hogy Kína piaci részesedése a szállítások alapján a 2021-es 49,1 százalékról 2026-ra megdöbbentően, 54,4 százalékra nő majd – vagyis, ekkorra az egységszállítások meghaladják az évi 50 000-et.

A kutatás arra is kitér, hogy a 2022-2026-os kínai kobotok összetett éves növekedési rátája (CAGR) 29 százalékos lesz, ami a legmagasabbnak számít a globális régiók közül.

Az amerikai kontinensen – ahol a kobotok felhasználása óvatosabb, különösen a gyártásban – Kína valószínűleg megtartja összességében a legkisebb piaci részesedését, ám még mindig lenyűgöző, 19,4 százalékos 5 éves összetett éves növekedési rátával.

A kollaboratív robotok piaca várhatóan háromszor akkora lesz 2026-ban, mint 2021-ben - abban az évben meghaladja a 2 milliárd dollárt, a szállítási ráta pedig 100 ezer darabra rúg.

A kilátások hosszú távon pozitívak - a kutatás azt mutatja, hogy a 20 százalékos növekedési ráta 2030-ig is megmarad.

A kobot-cégek jelenleg arra fektetnek hangsúlyt, hogy termékeiket alkalmassá tegyék az új alkalmazásokhoz.

Leginkább az orvosi, oktatási, logisztikai és vendéglátói területeken tapasztalható a robotok erőteljes elterjedtsége.

Előrehaladva azonban valószínű, hogy nagyobb elterjedtséget tapasztalhatunk majd a feldolgozóiparban, ahol a kobotok segítenek a folyamatos munkaerőhiány okozta problémák megoldásában.

B.A.