Kiemelt hírek

Kína atomrakéta kilövésére tervez vonatot

Kína atomrakéta kilövésére tervez vonatot

Olyan gyorsvonat kifejlesztésén dolgoznak a kínaiak, amelyről ki tudnak lőni egy atomtöltettel felszerelt interkontilentális ballisztikus rakétát.

A projekt még a tervezési szakaszban áll, de a kutatók azt vizsgálják jelenleg, hogy milyen hatással lehet egy ilyen nagysebességű vonat a sínekre és az alapokra.

A munkát a Csengtuban található Southwest Jiaotong Egyetem egyik mérnöke, Jin Cehung vezeti. Szerinte egy modern ballisztikus rakéta (ICBM) elférne az egyik kocsiban, de felrobbantásakor a súlya a vonat maximális teherbírásának 2-4 szeresét generálná.


Nem biztos, hogy a sínek bírnák a feszültséget

Míg egy módosított nagysebességű vonat kibírná az indítást, az okozott feszültség nagy része a sínre és annak alapjaira szállna át, ami károsítaná az infrastruktúrát, ami így használhatatlanná válna.

A kínai hadsereg által végzett korábbi tesztindítások adatait és számítógépes modellezést felhasználva Jin Cehung és csapata egy nagysebességű vasúti kilövőrendszer működését szimulálták.

Az eredmények kimuICBM kilövése által keltett erőteljes lökéshullám akár 8 méter mélyre is eljuthat a föld alá, messze meghaladva a legtöbb vasútvonal alapszerkezetének vastagságát. Jen Cehung csapatának 2020-as tanulmánya szerint még a nagy teherbírású vasútnak is jobban megerősített alapszerkezetre lenne szüksége ahhoz, hogy túlélje az indítást.

 

BG

Forrás: HVG, South Of China

A képek illusztrációk