Kiemelt hírek

Kína és Budapest között újabb repülőjáratot indítanak

Kína és Budapest között újabb repülőjáratot indítanak

A Magyar-Kínai Logisztikai és E-kereskedelmi Fórumon írták alá a Budapest Airport és a Sanghaj Putung Nemzetközi Repülőtér közötti megállapodást. Májusban indul a Ningpo-Budapest-Ningpo cargo járat is.

Ebben az évben 4. alkalommal tartották meg a Magyar-Kínai Logisztikai és E-kereskedelmi Fórumot, melyet a Magyar Sanghaj Főkonzulátus és a Budapest Airport közösen szervezett. A rendezvényen a KKT régiós Selyemút hídfőállás és Kína közötti logisztikai és e-kereskedelmi lehetőségekről, valamint a szükséges teendőkről egyeztettek. Áprilisban jelentették be a Légi Selyemút megalakulását, de most bejelentették hazánk kelet-közép-európai légikapu szerepét: a Budapest Airport és a Sanghaj Putung Nemzetközi Repülőtér testvérrepülő megállapodást írtak alá.

Újabb repülőjáratot indítanak

A térség és a világ egyik legfontosabb utas-és cargo repülőtere, a Sanghaj Putung Nemzetközi Repülőtér. 2019-ben közel 76 millió utast és 3,6 millió tonna légiárut szállított. A kezelt légiáruk számával a világ harmadik legnagyobb áruforgalmi repülőterének tartják.

A testvérrepülő megállapodásnak a célja, amint lehetséges, hogy új utas és áruszállító járatokat indítsanak a két reptér között.

Nem számít újkeletűnek a magyar és kínai repülőterek közötti együttműködés. 2019-ben a közvetlen Sanghaj-Budapest légijárat jelentős számú utas- és légiáruszállítási forgalmat bonyolított a két reptér között, illetve a kelet-közép-európai és a teljes kínai térség között. A Covid-járvány elterjedéséig 43643 utas közlekedése és több, mint 1500 tonna légiárut szállítása vált lehetővé az együttműködésnek köszönhetően.

Az eseményen egy másik fontos légi összeköttetés bejelentése is megtörtént: az Eastern Air Logistics, a China Eastern Airlines leányvállalata jelentette be, hogy május végétől közvetlen cargo járatot üzemeltetnek Ningpo-Budapest-Ningpo között, amely irányonként 30 tonna légiáru szállítását teszi lehetővé. A járat elindításához vezető út 2015 végén indult, amikor a Budapest Airport és a Ningpo Lishe Nemzetközi Repülőtér együttműködési megállapodást írt alá.

 

BG

Forrás: Portfolio