Kiemelt hírek

Kína és a kelet-európai országok kapcsolatát intenzívebbé kell tenni

Kína és a kelet-európai országok kapcsolatát intenzívebbé kell tenni

A lengyel és a kínai törvényhozás elnöke, Marek Kuchcinski és Csang Tö-csiang együttműködési nyilatkozat aláírásának keretében foglaltak állást Kína és a kelet-közép-európai országok kapcsolatainak intenzívebbé, nyitottabbá és kölcsönösen hasznossá tétele mellet.

Csang Tö-csiang ötnapos lengyelországi látogatása során tárgyalásokat folytatott a lengyel alsóházban, majd a végén aláírt, a parlament honlapján ismertetett nyilatkozatban a felek többek között kilátásba helyezték: a lengyel és a kínai törvényhozók a Kína, valamint a kelet- és közép-európai államok közötti együttműködés keretében "intenzívebbé teszik a kapcsolatokat és az együttműködést a nyitottság, az integráció és a kölcsönös hasznosság jegyében".

 

Csang Tö-csiang, a kínai törvényhozás elnöke

Csang Tö-csiang ötnapos lengyelországi látogatása során tárgyalásokat folytatott a lengyel alsóházban

 

A lengyen-kínai gazdasági fórumon Marek Kuchcinski hangsúlyozta, hogy Lengyelország "kötődik az Európai Unióhoz, egyúttal más irányú együttműködésben is részt vállal". Példaként említette a kelet-közép-európai országok gazdasági érdekeit összehangoló Három Tenger Kezdeményezést, ám "ilyen együttműködés az egy övezet, egy út is, a 16+1 formátumban".

 

 Lengyel-kínai gazdasági fórum

A lengyel-kínai gazdasági fórumon elhangzott: a kínai fél kész arra, hogy részt vegyen a közép-lengyelországi Lódz és Varsó közé tervezett központi nemzetközi repülőtér létrehozásában

 

A fórumon szintén felszólaló Mateusz Morawiecki lengyel kormányfő-helyettes, fejlesztési és pénzügyminiszter emlékeztetett arra, hogy Hszi Csin-ping kínai és Andrzej Duda lengyel elnök tavaly stratégiai megállapodást írt alá. Morawiecki elmondta, hogy a kínai fél a tárgyaláson késznek mondta magát arra, hogy részt vegyen a közép-lengyelországi Lódz és Varsó közé tervezett központi nemzetközi repülőtér
létrehozásában. Csang Tö-csiang Beata Szydlo lengyel kormányfővel  is tárgyalt többek között a 16+1 formátumú együttműködésről, az utol napon pedig Andrzej Duda fogadja majd a kínai törvényhozás elnökét. 

 

/T.D.