Kiemelt hírek

Kína folytatja a fenntartható növekedés útja felé vezető átalakulást

Kína folytatja a fenntartható növekedés útja felé vezető átalakulást

Véget ért a Nemzetközi Valutaalap (IMF) pekingi megbeszélése a 2016-os Artical IV nevű beszámolóról, amely a kínai gazdaság állapotát értékeli, s amelynek eredményeit az alábbiakban közöljük.

David Lipton, az IMF első számú vezérigazgató-helyettese a látogatást lezáró sajtótájékoztatón elmondta, hogy Kína eredményeket ért el a gazdasági átalakulás folyamatában. A renminbi (RMB) árfolyama nagyjából összhangban van a gazdasági tényezőkkel, de a kínai vállalatok adóssága magas és gyors ütemben nő, tette hozzá.

 

Kína, IMF, gazdaság

Kína folytatja a fenntartható növekedés útja felé vezető átalakulást

 

Lipton szerint Kína folytatja a fenntartható növekedés útja felé vezető átalakulást, és több vonatkozásban is jól halad az egyensúly helyreállításával. Az átmenet továbbra is nehéz és rögös, mondta. A kínai kormány világossá tette, hogy élénkíteni fogja a fogyasztást, bővíteni fogja a szolgáltatóipart, óvni fogja a környezetet, tovább nyitja a gazdaságot, kiterjeszti a közszolgáltatásokat, csökkenti a szegénységet és folytatja az állami vállalatok reformját. Lipton szerint a mérsékelt növekedés lassulása Kína gazdasági átalakulásának természetes velejárója. Az IMF missziója a folyamat folytatására ösztönözi a kínai hatóságokat.

 

CRI/MCOnet