Kiemelt hírek

Kínában épül a világ második legnagyobb vízi erőműve

Kínában épül a világ második legnagyobb vízi erőműve

Megkezdődött a világ második legnagyobb vízi erőművének építése a Jangce folyó felső folyásánál, a 2022-től működő új erőműből összesen négyet terveztek, melyből kettő már elkészült.

 

 

A négy erőmű összesen több energiát termel majd, mint a világ legnagyobb vízi erőműve, ami szintén Kínában található. A beruházás miatt mintegy százezer embert költöztetnek el eddigi lakóhelyéről Szecsuán és Jünnan tartományában. A Csinsa folyón épülő erőmű teljes kapacitása 16 milliárd kilowatt óra lesz, évente 60 milliárd kilowatt áramot fog termelni. Ez Peking 2015-ös áramfogyasztásának a kétharmada.

 

Kínában épül a világ második legnagyobb vízi erőműve - Fotó: Xinhua/Zhao Yun

Megkezdődött a világ második legnagyobb vízierőművének építése Kínában

 

A Pajhotan erőmű gátja 300 méter magas lesz, a részleges működést 2021-ben kezdi meg, 2022-re pedig teljesen beindítják a működést. A Csinsa folyó alsó folyására tervezett négy vízi erőműből kettő már 2012-ben és 2013-ban elkészült.  A négy erőmű évenete 190 milliárd kilowattóra energiát fog termelni, ez duplája a Három-szoros erőműnek, ami a jelenlegi legnagyobb vízi erőmű.

 

A Pajhotan erőmű 190 milliárd kilowattóra energiát fog termelni, ez duplája a Három-szoros erőműnek, ami a jelenlegi legnagyobb vízi erőmű

A Pajhotan erőmű 190 milliárd kilowattóra energiát fog termelni, ez duplája a Három-szoros erőműnek, ami a jelenlegi legnagyobb vízi erőmű

 

A Három-szurdok-gát Kína Hupej tartományában, a Jangce folyón épített vízierőmű. A nagy méretű korszerű turbinák és az üvegházhatásúú gázok kibocsátásának csökkentése irányába tett nagy lépés miatt, a kínai kormány történelmi léptékű mérnöki, társadalmi és gazdasági sikerként tekint a projektre. A most épülő új vízi erőművel körülbelül 20 millió tonna szén elégetését képesek kiváltani, és évi 52 millió tonnával csökkentik a szén-dioxid-kibocsátást.

 

/T.D.